گندم از مهمترین غلات است. این گیاه در گونههای وحشی و اهلی موجود است. گندم از گیاهان گلدار تکلپهای یک ساله و تیره گندمیان و از خانواده گرامینهها است.
گندم، گل آذین سنبلهای دارد. از هر گره آن یک برگ به وجودمی آید. سنبلچه گندم متشکل از دو گلوم و سه گلچه میباشد. گاهی تعداد گلچهها به 9 هم میرسد. دانه گندم بین دو پوشش قاشق مانند به نامهای پوشک بیرونی (لما) و پوشک درونی (پالئا) قرار گرفتهاست. برگهای گندم مانند برگهای سایر غلات (به جز ذرت و ارزن)، نازک و کم عرض بوده و زبانههای کوچکی دارند.
فواید گندم
– برای درمان تحریکات جلدی، التهاب و ورم پوست، آرد گندم را بر پوست بمالید.
– مصرف نشاسته گندم برای کسانی که معده ضعیف دارند مفید است و به دستگاه هضم و روده کمک میکند.
– برای رفع زکامهای سخت وسرفه از جوشانده سبوس گندم استفاده کنید، 20 گرم در یک لیتر آب را جوشانده صاف کرده با عسل مخلوط کنید، میل شود.
– برای رفع یبوست از جوشانده سبوس گندم استفاده کنید.
– برای تسکین دردهای روماتیسم و مفاصل سبوس گندم را داخل یک کیسه ریخته گرم نموده در محل درد بگذارید.
– گندم چاق کننده و اشتهاآور است.
– دانه گندم برای افرادی که مبتلا به انسداد عروق هستند مضر است.
– برای روشن شدن پوست صورت گندم را سوخته آسیاب نموده با روغن کنجد مخلوط کرده به صورت بمالند.
– برای رفع سرفه و خونروی از سینه و درد سینه آرد گندم را با شکر و بادام به صورت حریره درست کنند و میل کنند.
– خانمهایی که میخواهند شیرشان زیاد شود، نشاسته گندم را با رازیانه و شکر بپزند به صورت حریره درست کنند و میل نمایند.
– سبوس گندم تا حدودی از سرطان روده بزرگ جلوگیری میکند.
مضرات استفاه از گندم
مبتلایان به زخم معده -سرطان دستگاه هاضمه و آپاندیس بایستی از سبوس گندم پرهیز نمایند.
طریقه مصرف گندم
– اگر آرد گندم بر روی پوست مالش دهید، التهاب و ورم آنرا از بین میبردو به همین منظور، از قدیم گندم را در تسکین التهاب ، باد سرخ بکار میبردند و برای این منظور با مقداری مواد ضد عفونی کننده همراه مینمودند تا میکرب آنرا نیز از بین ببرد .
– در صنعت از آرد گندم نشاسته میگیرند.
– ضماد سوختهی گندم با موم و روغن جهت جلای رخسار بینظیر است
– گندم چاق کننده و مقوی غرایز جنسی است و بین غذاهایی که با گندم ساخته میشود، سمنو از همه قوی تر است، پخته گندم با شکر و بادام به صورت حریره ، چنانکه کم کم خورده شود، درمان خونریزی سینه است.
– ضماد پخته گندم با روغن زیتون جهت فروبردن ورمهای گرم و آب پیاز جهت ورمهای سرد مفید است ، و با آب گشنیز جهت تحلیل ورمهای گرم و خنازیر و غدد مجرب است .
پخته گندم با سکنجبین جهت بثورات آبکی سودمند میباشد.
– روغن گندم که از جوشاندن و پختن گندم در روغن زیتون بدست میآید. جهت رفع قوبا (زخمهای جلدی که منشاء عصبی دارد) مخصوصا قوبای اطفال و همچنین پاک شدن کک و مک و معالجه کچلی و ریزش طبقات شاخی پوست مفید است .
– جوشانده سبوس گندم درمان سرفه و زکامهای سخت است . جوشاندهی سبوس گندم که با عسل شیرین شده باشد، بعد از غذا یبوست هایی را که منشاء آنها تنبلی کبد و تحریکات روده باشد درمان میکند. از سبوس گندم میتوان نان سیاه هم تهیه کرد، ولی سنگین بوده ترشی معده را زیاد میکند.
.
منبع: دکتر ساینا | https://www.drsaina.com