نتیجه این فرآیند، یک قهوه نسبتا غلیظ دارای بافت، کف و درصد کافئین بالا است که پایه تهیه تعدادی از نوشیدنیهای دیگر از جمله: موکا، ماکیاتو، آمریکانو، لاته و کاپوچینو است. نکته کلیدی این فرآیند فشار است، که در دستگاههای ارزان قیمت و روگازی یافت نمی شود.
یک دستگاه اسپرسوساز خوب چه خصوصیتی باید داشته باشد؟
امروزه تنوع بالایی برای دستگاههای اسپرسوساز برقی و گازی در بازار موجود است که شما باید با توجه به نیاز و بودجه تان یکی از بهترینها را انتخاب کنید.
دستگاههای اسپرسو ساز خانگی به دو دسته تقسیم بندی میشوند:
- اسپرسو ساز گازی (موکاپات)
- اسپرسو ساز برقی
راهنمای خرید اسپرسو ساز رو گازی خوب (موکاپات)
این روزها موکاپاتها هم طرفداران زیادی پیدا کرده اند. موکاپات شامل یک محفظه نگهدارنده آب و سبد قهوه است که قهوه آسیاب شده درون آن ریخته میشود و در انتها ظرف فراورده قرار دارد که قهوه تولید شده در آن ریخته میشود. تفاوت موکاپات با اسپرسو ساز برقی در این است که طعم قهوه تولید شده تلخ تر است همچنین غلظت کمتری دارد اما با توجه به اختلاف قیمت زیادی که با اسپرسو ساز برقی دارد بسیاری از افراد تمایل به خرید آن دارند. برای خرید موکاپات خانگی باید نکاتی را مدنظر داشته باشید.
جنس بدنه موکاپات
جنس بدنه موکاپات تاثیر زیادی در طعم نهایی قهوه دارد. موکاپاتها در دو نوع جنس تولید میشوند: آلومینیوم و استیل. مزه قهوه تولید شده در موکاپات استیل به دلیل انتقال سریع گرما تلخ تر میشود و ممکن است قهوه بوی سوختگی بگیرد. بنابر این پیشنهاد ما خرید موکاپات آلومینیومی است.
ظرفیت موکاپات
ظرفیت موکاپات در طعم و عطر قهوه اثرگذار است. موکاپاتی را خرید کنید که به اندازه همان وعده مصرفیتان باشد زیرا در هر بار دم کردن قهوه در موکاپات فیلترهای موکاپات باید کاملا پر شوند.در غیر این صورت قهوه ساخته شده رقیق و بد طعم می شود.
.
راهنمای خرید اسپرسوساز برقی
تهیه یک دستگاه اسپرسوساز خانگی برای افرادی که نوشیدنی قهوه را به صورت روزانه در برنامه غذایی خود دارند ضروری میباشد و مسلم است که قهوه ای که با دستگاه اسپرسو ساز برقی تهیه میشود طعم و غلظت کاملا متفاوتی دارد.
در ادامه نکاتی را که لازم است قبل از خرید اسپرسوسازهای خانگی مد نظر داشته باشید را با هم مرور میکنیم:
1- توان دستگاه و فشار بخار
توان دستگاه اسپرسوساز و فشار بخار آن بسیار برای داشتن یک قهوه اسپرسوس خوش عطر و طعم مهم میباشد. هرچقدر توان فشار بخار در دستگاه اسپرسوساز قوی تر باشد، میتوان قهوه بهتری داشت. پس مهمترین جز یک دستگاه اسپرسوساز موتور و توان موتور میباشد و دومین جز مهم یک دستگاه اسپرسوساز پمپ تولید بخار میباشد.
2-پرتا فیلتر و طراحی فیلتر ها
یک پرتافیلتر خوب میتواند روی کیفیت قهوه شما اثر بگذارد. سبد پرتافیلتر از دو نوع فشرده و غیر فشرده میباشد که مدل خانگی دستگاههای اسپرسوساز از سبدهای فشرده استفاده میکنند که بسیار روی میزان کرم روی قهوه اسپرسو اثر میگذارد. بعضی از برندها با تغییراتی که در طراحی فیلتر انجام دادهاند امکان استفاده از پدقهوه و یا کپسول قهوه را در کنار پودر قهوه فراهم آورده اند.
3- جنس بدنه دستگاه
قطعا در هر دستگاهی جنس بدنه بسیار مهم میباشد. عمر دستگاه به کیفیت بدنه و مواد تشکیلدهنده آن مربوط است پس قبل از تهیه اسپرسوساز به وزن، ابعاد، جنس بدنه و در مرحله بعد طراحی و زیبایی دستگاه توجه کنید.
4- عملکردهای دیگر دستگاه
قطعا عملکرد بیشتر یک دستگاه رابطه مستقیم با محبوبیت و به صرفه بودن آن دستگاه دارد. بعضی از دستگاههای اسپرسو ساز، علاوه بر تهیه اسپرسو با کیفیت مطلوب و نازل بخار آب، قابلیت تهیه قهوه فرانسه، کاپوچینو، کافه لاته، کف شیر و… را نیز فراهم میسازند.
.
آموزش استفاده از اسپرسوساز
اسپرسوساز را روشن و گرم کنید
برای به دست آوردن بهترین نتیجه از اسپرسوساز، باید اطمینان حاصل کنید که تمام دستگاه از قبل گرم شده است. در برخی از دستگاهها عملیات گرم شدن ممکن است 25 دقیقه طول بکشد.
برای تهیه اسپرسو با اسپرسوساز باید دانه قهوه با کیفیتی انتخاب کرده و خودتان با دستگاه آسیاب پودر قهوه درست کنید.
قهوههای خود را به اندازه دانههای نمک پودر کنید ( 18 تا 21 گرم برای دوشات اسپرسو مناسب است) قهوه را در پورتافیلتر میریزیم. پودر اضافی در پورتفیلتر را با انگشت خود صاف کنید. و یا میتوانید با ضربه زدن به پرتفیلتر قهوه را به صورت مساوی در سطح پورتفیلتر تقسیم کنید سپس تامپر را روی پرتفیلتر قرار میدهیم و مقدار کمی بر روی قهوه فشار میاوریم تا کاملا صاف شود. بعد از صاف شدن قهوهها پورتفیلتر را به دستگاه وصل میکنیم. (از قهوههای پودر شده و آماده برای تهیه اسپرسو نیز میتوان برای راحتی کار در دستگاه اسپرسوساز استفاده نمود. البته پیشنهاد ما این است که همیشه از قهوه تازه آسیاب شده استفاده کنید و بهترین کار برای حفظ عطر و طعم واقعی قهوه این است که خودتان قهوه را قبل از عصاره گیری آسیاب کنید)
برای تهیه یک اسپرسو خوب نکاتی وجود داره که حتما باید رعایت بشه.
- استفاده از ترازو: برای اندازه گیری میزان قهوه ای که درون پرتافیلتر میریزید حتما از ترازو استفاده کنید. هرچه دقت کار بیشتر باشه نتیجه نهایی بهتر خواهد بود.
- تنظیم آسیاب قهوه : درجه آسیاب روطوری تنظیم کنید تا در زمان کمتر از 30 ثانیه قهوه مورد نظرتون رو آسیاب کنه.
اگه این نکات رو رعایت کردید و باز هم به نتیجهی مطلوبی نرسیدید نا امید نشید. ممکنه مشکل مقدار نامناسب قهوهی درون پرتافیلتر یا توزیع نامناسب قهوه درون پرتافیلتر باشه.
قرار دادن پورتا فیلیتر
بعد از قرار دادن پورتافیلتر در دستگاه کار را شروع میکنیم، برای شروع بهتر است تهیه اسپرسو به صورت قطرهای شروع شود، و سپس به صورت یک جریان یکنواخت تبدیل شود.( توصیه میشود قبل از مصرف فنجان خود را با آب گرم کنید).
فوم گیری شیر برای تهیه اسپرسو با اسپرسو ساز
امیدوارم دستگاه اسپرسوسازتون نازل بخار داشته باشه وگرنه شما مجبور خواهید بود به صورت مجزا شیر را بخاردهی و فوم گیری کنید. میتوانید برای راحتی کار شیر را ابتدا روی اجاق گرم کنید و سپس با همزن کف شیر روی آن ایجاد کنید.
بخاردهی شیر
اگر دستگاه شما فاقد استیم وند یا نازل بخار است از یک کفساز شیر استفاده کنید.
همونطور که گفته شد کار با نازل بخار دستگاه اسپرسوساز بسیار ساده است. ابتدا شیر سرد را داخل پیچر بریزید و دکمه بخار دستگاه رو روشن کنید و پیچر را زیر نازل بخار بگیرید. سر نازل بخار باید داخل شیر قرار بگیرد. سعی کنید پیچر را خیلی پایین نیاورید چون در این صورت شاهد حبابهای بزرگ خواهید بود که کف یکنواختی ایجاد نمی شود.
پس از قرار دادن پیچر زیر دستگاه باید پیچر را بچرخانید. با چرخاندن پیچر بخار وارد دستگاه و به تدریج کف ایجاد میشود. برای اینکار باید کمی حوصله به خرج دهید. پس از پایان کار با دستمال نیمه مرطوب نازل بخار را تمیز کنید.
قبل از اینکه شیر بخار داده شده را داخل فنجان بریزید پیچر را کمی تکان دهید تا حبابهای بزرگ از بین برود.
نکته: دمای مناسب برای فوم گیری شیر 55 تا 65 درجه سانتی گراد است. در این دما تمام چربیهای شیر ذوب شده و کف روی شیر از بین نمی رود.
اگر دمای شیر خیلی کم باشد فوم مناسبی ایجاد نخواهد شد و اگر خیلی گرم باشد شیر طعم سوختگی میگیرد. بهتر است هنگام فوم گیری دمای شیر را با دماسنج کنترل کنید.
توزیع یکنواخت قهوه در پرتافیلتر
پس از پر کردن پرتافیلتر اونو در جای خودش قفل میکنید و ماشین اسپرسو رو روشن میکنید. در این مرحله آب با فشار به سطح قهوه برخورد میکنه و تماس بین آب و قهوه برقرار میشه. این مرحله مهم ترین مرحله آماده سازی قهوه است. ممکنه بهترین دان قهوه با بهترین روش رست رو در اختیار داشته باشید اما اگه به این مرحله که زمان تماس آب و قهوه تحت فشار و دمایی خاص است بیتوجه باشید به نتیجه مطلوبی نمیرسید. حتما به میزان یکنواختی توزیع قهوه در پرتافیلتر توجه کنید. توزیع مناسب قهوه درون پرتافیلتر کمک میکنه تا عصاره گیری یکنواختی داشته باشید.
هنگامی که قهوه را از آسیاب به درون پرتافیلتر میریزید معمولا سعی میکنید بیشترین مقدار قهوه در مرکز پرتافیلتر جمع بشه اما بعضی آسیابها قهوه رو به اطراف خارج میکنند. هنگام کار با این دستگاهها پرتافیلتر را به اطراف بچرخونید تا قهوه در مرکز پرتافیلتر جمع بشه.
اگه از قهوه ای استفاده میکنید که قبلا آسیاب شده باید از قیف استفاده کنید. برای یکنواختی توزیع قهوه به پرتافیلتر یک چرخش سریع دایره اید بدید تا قهوه به صورت یکسان پخش بشه.
پس از پر کردن پرتافیلتر میتونید با توجه به تصاویر زیر یک روش رو برای پخش کردن قهوه در تمام سطح پرتافیلتر استفاده کنید.
1- از ابزار زیر استفاده کنید
2- با ضربه زدن به پرتافیلتر این کار را انجام دهید.
نحوه صحیح تمپ کردن
برای اینکار با دست چپ خود پرتافیلتر را نگه دارید. و با دست راست خود چندین ضربه به آن بزنید تا سطح قهوه صاف و یکدست و حجم قهوه کمتر شود. نباید هوای اضافی در داخل قهوه آسیاب شده باقی بماند.
گاهی لازمه همزمان با ضربه زدن به پرتافیلتر اونو بچرخونید. چون اگه پرتافیلتر ثابت باشه با ضربه قهوهها به یک جهت حرکت میکنند. در نهایت شما باید بدونید که هدف از این کار توزیع یکنواخت قهوه است و با تجربه و تمرین بیشتر راحت تر به مقصود میرسید.
بعد از اینکه توزیع قهوه در پرتافیلتر به درستی انجام گرفت با تمپر به سطح قهوه فشار وارد کنید.
نکته درباره پرتافیلترها: در بسیاری از دستگاهها بین محفظه و دستهی پرتافیلتر زاویه وجود داره پس هنگام تمپ کردن حتما به این نکته هم دقت داشته باشید. ممکنه فکر کنید سطحتون کاملا صافه ولی در اتصال با دستگاه زاویه ایجاد میکنه.
چه میزان فشار برای تمپ قهوه مناسبه؟
بعضی باریستاها معتقدند این نیرو باید معادل 15 کیلوگرم باشه و بعضی میگن حدود 25 کیلوگرم نیرو برای فشار تمپر لازمه. عده ای هم معتقدند این فشار باید خیلی کمتر و حدود 10 کیلوگرم باشه. این اعداد خیلی اهمیت ندارن.
تمپر رو بردارید و طوری به پرتافیلتر فشار وارد کنید که احساس کنید قهوه هم به دست شما و در خلاف جهت فشار وارد میکنه.
پس از انجام همه این مراحل نوبت به تست چشایی قهوه میرسه تا ببینید نتیجه تلاش هاتون چطور بوده.
سعی کنید بارها اسپرسو بگیرید و فقط با یکی از متغیرها بازی کنید (مثلا توزیع قهوه رو تغییر بدید) تا متوجه تاثیر شگفت انگیز هر کدام از متغیرها در طعم اسپرسو بشید. اسپرسو ایی که با شرایط بهتری تهیه بشه طعم شیرین تری داره. ترشیش کمتره و اسیدیته بالانس (balance) و تلخی متعادلی داره.
دانه قهوه مناسب برای تهیه اسپرسو
در یک فنجون قهوه اسپرسو حدود 12 درصد مواد جامد حل نشده وجود داره. این مقدار نشون دهنده شدت طعمی زیاد این نوع قهوه است. با توجه به شدت طعمی و عصاره گیری بالای قهوه اسپرسو توجه به درجه آسیاب، دما و فشار اهمیت زیادی داره.
برای تهیه اسپرسو با اسپرسو ساز به آسیابی با درجه خیلی ریز احتیاج دارید. قهوه آسیاب شده درون پرتافیلتر تمپ میشه و سپس آب با دمای 200 درجه فارنهایت (حدود 93 درجه سانتی گراد) و فشار حداقل 9 بار (اغلب 15 بار) بصورت بخار از درون قهوه آسیاب شده عبور داده میشه. فرآیند عصاره گیری باید در مدت 25 تا 30 ثانیه انجام بشه. عواملی از قبیل گرمای زیاد، فشار زیاد و افزایش سطح شدت باعث میشه عصاره قوی تری که همون “اسپرسو” نامیده میشه بدست بیاد. بنابر این دانه ای برای تهیه اسپرسو مناسبه که به نحوی تکمیل کننده این فرآیند باشه. به طور مثال دانههای با عطر و طعم زیاد، دانههای عربیکا و رست متوسط تا تیره برای اسپرسو بکار میره.
فواید تمپر اتومات قهوه چیست؟
- ایجاد سطحی کاملا صاف: مهم نیست که چه کسی قهوه درست میکنه با استفاده از این تمپر، سطح تمپ شده با استفاده از مکانیسم منحصر به فرد این دستگاه کاملا صافه. که این باعث صرفه جویی در وقت باریستا جهت کالیبره کردن و یا ست کردن قهوه میشه.
- سلامت باریستاها: تمپ کردن به وسیلهی دست به مرور زمان ممکنه باعث ایجاد جراحاتی در بازوی باریستاها بشه. استفاده از این دستگاه سلامت باریستاهاتونو تضمین میکنه.
- ایجاد فشار یکسان: تمپر اتومات این اطمینان رو به شما میده که در هر تمپ فشار یکسانی به پرتافیلتر وارد بشه. این دستگاه به صورت دیجیتال قابلیت تنظیم فشار از 10 تا 30 کیلوگرم داره. این درحالیه که فشار دست باریستاها موقع تمپ کردن متفاوته.
- افزایش سرعت: عمل تمپ کردن با تمپر اتومات فقط 1.3 ثانیه زمان میبره و استفاده از این دستگاه باعث افزایش سرعت در تحویل سفارشات مشتری میشه و برای کافههای شلوغ مناسبه.
.
جمع بندی
صبر و حوصله و تجربه تنها راه رسیدن به نتیجه مطلوب در همه زمینه هاست. برای تهیه اسپرسو با اسپرسو ساز هم نیاز به تمرین هست. بارها و بارها امتحانش کنید. قطعا به نتیجه دلخواه میرسید و میتونید مثل یک باریستا قهوه خودتونو آماده و نوش جان کنید.
.
منابع:
.https://homecoffee.ir
.http://www.shebreh.com