خواص و مزاج نخود در طب سنتی بدین قرار است:
- مزاج نخود گرم و خشک است.
- نخودهای تازه که سبز هستند گرم و تر هستند.
- نخود اگر خوب پخته شده و در بدن به خوبی هضم شود، ارزش غذایی بالایی دارد.
- نخود سبب پاکسازی کبد و باز کردن انسدادهای آن میشود.
- مصرف آب نخود با عسل برای تقویت قوای جنسی مفید است.
- نخود، خون اصطلاحاً صالح تولید میکند؛ یعنی این خون دارای کیفیت بسیار خوبی است.
- نخود سبب زیاد شدن شیر و منی است.
- اگر نخود را یک شب در سرکه خیسانده و صبح ناشتا خورده و در آن روز چیز دیگری میل نشود؛ در کشتن کرم معده مفید است.
- به همراه شیر تازه برای گرفتگی صدا که ناشی از خشکی باشد، مفید است.
- نرم کننده شکم است. بنابراین برای کسانی که یبوست دارند، غذای مناسبی بوده و ملین است.
- بادی که نخود در بدن ایجاد میکند باعث ایجاد حالت نعوذ در آلات تناسلی و موفقیتآمیز بودن نزدیکی میشود.
- نخود؛ ادرار آور و قاعده آور است.
- در بعضی از خانمها که عادت ماهانه به تاخیر میافتد یا چند ماه یکبار رخ میدهد و مخصوصاً در کسانی که مزاج سرد یا ضعف بدنی دارند و بهدلیل این ضعف بدنی قاعدگی رخ نمیدهد، مصرف نخود میتواند بسیار کمک کننده باشد.
- نخود به تنهایی یک غذای نسبتاً کامل است.
.
چه غذاهایی از نخود تولید میشود:
غذاهایی که از نخود تولید میشود عبارتند از آبگوشت، سمبوسه، آشها و سوپهایی که در آنها نخود وجود دارد و همگی مقوی و چاق کننده هستند و همه خواص نخود را دارند.
.
مصرف نخود برای چه کسانی توصیه نمیشود؟
- کسانی که دچار نفخ معده و روده هستند یا سوء هاضمه دارند.
- کسانی که دچار رفلاکس هستند.
- افرادی که چاق هستند و میخواهند لاغر شوند.
- افرادی که زخم مثانه دارند نیز باید در مصرف نخود احتیاط کنند.
.
نکاتی که در مصرف نخود باید رعایت کرد:
- نخود مانند سایر حبوبات بهتر است قبل از پختن مدتی در آب خیس بخورد تا نفخش گرفته شود و راحت تر هضم شود.
- نخود همراه با غذاهای سنگین دیگر نباید مصرف شود مگر اینکه با آنها پخته شده باشد و نهایتاً یک غذای یکدست حاصل شده باشد مثل آبگوشت یا آش.
- آشامیدن آب بعد از خوردن نخود بسیار زیانآور است.
- چون نخود نفاخ است اصلا نباید همراه و بعد از خوردن نخود تا حداقل دو ساعت آب نوشیده شود.
- از آنجایی که طبع نخود گرم و خشک است میتواند سهمی قابل توجه در غذای افراد سرد مزاج داشته باشد.
- ولی برای افراد گرم مزاج، چه گرم و خشک و چه گرم و تر باید با احتیاط مصرف شود وگرنه ممکن است باعث نفخ شدید و سر درد شود.
- درکل با همه خواص بیشماری که نخود دارد نفاخ و دیر هضم میباشد و نباید در خوردن آن افراط کرد.
.
روش ساده مصرف نخود
یکی از روشهای ساده مصرف نخود این است که آن را بپزند، آب نخود را جداگانه با عسل مخلوط و میل کنند.
.
خواص آب نخود (نخود آب)
- ترکیب آب نخود و عسل برای تقویت قوای جنسی بسیار مفید است.
- آب نخود و عسل برای پاک کردن کلیه و مثانه از سنگریزه و شن مفید است.
- اگر آب نخود با مقداری زیره ساییده، نمک و شوید پخته و همراه با کمی روغن زیتون مصرف شود، نفخ آن نیز گرفته شده و برای افرادی که مزاجهای سرد با یبوست دارند بسیار مفید است.
.
مصلح نخود
برای افرادی که نفخ نخود آزارشان میدهد مصلح نخود شوید، زیره سبز، خشخاش، نمک و پودر خردل میباشد.
.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir