بالنگ

  • مشروح مطلب
  • مطالب مشابه
  • بخش‌های مرتبط

در خصوص خواص و مزاج بالنگ (اُترُج) در طب سنتی آمده است که :

  • مزاج آن سرد و تر است.
  • دارای دو نوع است که نوع کوچک آن را ترنج و نوع بزرگ آن را بالنگ می‌گویند.
  • طبیعت پوست زرد، برگ و شکوفه آن، گرم و خشک است.
  • شحم آن یعنی گوشت آن که زیر پوست زرد آن است و شیرین مزه است – سرد و تر است.
  • مغز ترش آن سرد و خشک است.
  • سبب تصفیه خون می‌شود. بویژه صفرای زائد بدن را که موجب حالت تهوع و قی است را برطرف می‌کند.
  • تسکین حدت صفرا، جلوگیری از غلیان صفرا، تسکین تشنگی، رفع اسهال صفراوی و رفع زردی از خواص ضد صفرای بالنگ است.
  • ترش آن برای خفقان گرم و تقویت کبد و معده و تسکین حرارت درون مفید است.
  • پوست زرد آن برای تقویت قلب و مغز و کبد سرد و معده و احشای داخل شکم مفید است.
  • برای تحلیل بادها و نفخ و کمک به هضم غذا بسیار منفعت دارد. برای این منظور مربای عسلی پوست بالنگ مناسب‎‌ترین روش مصرف آن است. البته در خوردن مربای آن اسراف نباید شود زیرا هضم آن مشکل میشود.
  • دم کرده پوست زرد خشک شده اُترُج، مسکن قی صفراوی و جویدن آن خوش بو کننده دهان است.
  • اگر پوست و گوشت سفید خشک شده آن را درلابه لای لباس‌ها بگذارند مانع بید زدن می‌شوند.
  • آب قسمت مغز ترش مزه بالنگ اگر با غذا خورده شود برای مالیخولیا حاصل سودا نافع است و چون ترشی آن برای اشخاص سوداوی مضر است باید با شکر و قند شیرین شود و سپس خورده شود.
  • بالنگ پادزهر سموم حیوانی است.
  • ضماد پخته تمام میوه بالنگ در سرکه برای درد مفاصل و نقرس و ورم‌های مختلفه نافع است.
  • بالنگ حاوی مقادیر زیادی سیترونلال است که یک ترکیب آرامش دهنده بوده و در درمان بیماران مبتلا به افسردگی و بیماری‌های روانی کاربرد دارد.

.

خواص و مزاج روغن بالنگ

  • روغن بالنگ از نظر طبعیت گرم وخشک است
  • مالیدن آن برای رفع بی‌حسی،فلجی، لقوه، رعشه و در مفاصل، سیاتیک،امراض سرد عصبی و درد کلیه، مثانه و خوشبویی عرق نافع است.
  • روغن شکوفه آن نیز همین اثر را دارد و روغن برگ آن قویتر است.

.

عوارض مصرف زیاد بالنگ

  • مصرف فراوان بالنگ  برای جگر و مغز گرم مزاجان مناسب نیست و باید با مصلحش خورده شود که همان عسل و بنفشه است.
  • در برخی افراد، موجب بروز حساسیت، خارش، کهیر و درماتیت می‎شود.

.

مصلح بالنگ چیست؟

عسل، بنفشه، شربت خشخاش و یا شربت انجیر مصلح و بهبود دهنده خواص و مزاج بالنگ (اُترُج) هستند.

.
بازنشر از: طبایع/tabaye.ir

بخش‌های مرتبط

مجله عطاری و طب سنتی

اَپ لیلیت

دریافت رایگان اپلیکیشن لیلیت