تعریف هنر نقاشی
در گذشته مفهومی که با تعریف هنر نقاشی در ذهنها مجسم میشد، تقلید کاملا مشابهی از طبیعت، اجسام و یا افراد بود. به طوری که ترکیب رنگ و ساختار نقاشی کاملا طبیعی جلوه کند. اما در حال حاضر تعریف هنر نقاشی بسیارگستردهتر است. نقاشی یعنی به وجود آوردن پدیدهای که وجود خارجی ندارد و پیام رسان یک تفکر است. هنرمند با ابزارهایی که در اختیار دارد پدیده یا فکری را از نیستی به هستی در میآورد و تفکر خویش را با دیگران درمیان میگذارد. بنابراین منظور از نقاشی و آموزش آن صرفا توانایی در کپی کردن اشکال نیست. بلکه هدف بیدار نمودن ذوق و سلیقه ذاتی و رشد خلاقیت و توانایی ابداع در هنرجو است.
به باور کارشناسان، هنر نقاشی در گذشته وظایفی مانند روایت، مستند نگاری، بیان داستان را بر عهده داشته است. با اختراع دوربین رسالت هنرمند نقاش به مرور تغییر کرد و از اواخر قرن نوزدهم با وا نهادن این وظایف، هنرمند توانست در طرح و نقشی که میافریند به بیان احساس، عواطف، انتقال پیام فرهنگی، بشردوستانه و غیره دست یابد.
تعریف نقاشی با ورود به قرن بیستم تا حدود زیادی دشوار شده است. خصوصا با آزادی عملی که هنرمند با پیمودن مرزها بدست آورده، مرز بین رشتههای هنری، به خصوص هنرهای تجسمی فرو ریخته است. قبلا نقاشان تنها به نقاشی مشغول بودند، مجسمهساز به مجسمهسازی و … اما از اوایل قرن بیستم هنرمندان به کمک نقاشی، مجسمهسازی، نقاشی خط، ترکیب مواد همچون چوب و فلز، عکاسی و … در آفرینش اثر هنری ماندگار کوشیده اند.
بشر از گذشته دور و از زمان غار نشینی با نقاشی آشناست. قدمت هنر نقاشی بسیار بیشتر از قدمت زبان نوشتاری است. به طوریکه نقاشیهای بسیاری از انسانهای نخستین در غارها کشف شده است. به بیان باستان شناسان وجود طرحهایی از حیوانات و شکارها نشان دهنده تفکر و تلاش و انسانها برای مبارزه با شکار است. قدیمیترین نقاشیهای کشف شده به تخمین دانشمندان متعلق به حدود 32000 هزار سال پیش است و نقشهایی همچون شیر، اسب، کرگدن ماموت و … را نشان میدهد. با گذر زمان این هنر بسیار کاملتر و گستردهتر شده و همواره مورد توجه بشر بوده است.
هنر نقاشی در گذشته به طراحیهایی گفته میشد که به صورت سنتی بر روی پارچه، بوم، چوب، گچ و یا فلز به انجام میرسید. اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی استفاده از منابع مختلفی چون دوربین، کامپیوتر و … نقاشیها فراتر از دو بعد به صورت چند بعدی نیز ابداع میگردند.
⇩
〔دیدن منابع مطالب〕