سوغات یزد

  • مشروح مطلب
  • مطالب مشابه
  • بخش‌های مرتبط

یزد همانطور که شهر آتشکده و خانه‌های بادگیردار و تاریخی است و همانطور که عروس کویر و شهر دوچرخه‌هاست، شهر شیرینی ایران هم هست. اصیل‌ترین شیرینی‌های ایران را می‌شود از این شهر خرید. آنقدر تنوع شیرینی در یزد زیاد است که گاهی به خودت می‌آیی و می‌بینی که چمدانت پر شده از انواع و اقسام شیرینی‌های یزدی. البته که جدا از شیرینی، قدیمی‌ها می‌گویند اگر ترمه یزد را هم برای کسی سوغات ببری، یک عمر در دلش منزل کرده‌ای. با اسنپ تریپ همراه باشید و با بهترین سوغات یزد آشنا شوید:

 

شیرینی‌ها؛ از بهترین سوغات یزد

قطاب

یزد را باید پایتخت شیرینی ایران و قطاب نامید. قُطّاب مهمترین  شیرینی‌ یزد است که در برخی منابع آمده تاریخچه اولین پختش به زمان قاجار می‌رسد و آنقدر در این مدت به شیرینی باب طبعی تبدیل شده که حتی به عنوان میراث ناملموس ملی هم به ثبت رسیده.

دلیل این محبوبیت جدا از طعم و مزه آن که هل نقش اصلی را در آن بازی می‌کند، شکر کمی است که در آن ریخته می‌شود، آنقدر که به خودت می‌آیی و می‌بینی که گاهی شیرینی‌های ظرف تمام شده بدون اینکه دلت را زده باشد.

قطاب، جز آنکه شیرینی محبوبی در شهرهای ایران است، در خارج از ایران هم طرفدار زیاد دارد. پخت این شیرینی یکی از اصلی‌ترین راه‌های امرار معاش یزدی‌هاست و شغلی است که نسل اندر نسل در یزد به آن مشغولند.

قطاب یزد دو لایه دارد. لایه‌ خارجی نوعی نان شیرین سرخ شده در روغن است که خمیر آن از ترکیب آرد گندم، شیر یا ماست و زرده‌ تخم‌مرغ درست شده و در روغن سرخش می‌کنند و در آخر در پودر قند غلطانده می‌شود. مغز داخلی را هم از پودر بادام، پودر قند و هل پر می‌کنند.

در یزد معروف ترین قطاب را حاج خلیفه علی رهبر دارد که از سال 1295، بنگاه شیرنی‌پزی‌اش در یزد سراپاست و انواع و اقسام شیرینی‌ها هم از باقلوا ، حلوا ارده  و سوهان گرفته تا پشمک و حاج بادامی و نان برنجی در آن درست می‌شود.

حاج خلیفه رهبر به غیر از میدان امیرچماق که میدان شلوغی است و نزدیک بازار و معروف ترین هتل‌های یزد و خانه‌های تاریخی یزد است، در بلوار جمهوری اسلامی، جنب امامزاده سیدجعفرمحمد (ع) شعبه دارد و می‌گویند شعبه صفاییه از دو شعبه دیگر معمولا خلوت‌تر است و خرید کردن از آن آسان‌‍تر.

باقلوا

گلاب، شکر، هل، آرد، بکینگ پودر، زرده تخم مرغ، خاک قند، شیر و روغن، هل، گلاب، مغز بادام و پسته را با هم مخلوط می‌کنند و در فر می‌گذارند و نتیجه شیرینی‌ای به اسم باقلوا می‌شود که عمر درازی دارد.

باقلوا را ابتدا عثمانی‌ها درست می‌کردند و بعد در کشورهای دیگر هم مردم دست به کار درست کردنش شدند، از جمله یزد. هرچند که در قزوین و تبریز هم باقلوا  شیرینی محبوبی است و با یک استکان چای عصرانه کاملی می‌شود، ولی باقلوای یزدی به خاطر مقدار پسته و بادام زیاد آن و تنوع در شکل که در انواع لوزی، مربعی و لوله‌ای درست می‌شود، محبوب‌تر است.

در یزد باقلوای خوب را می‌توان اطراف میدان امیرچخماق و شعبات حاج خلیفه علی رهبر خرید.

صنایع‌دستی

ترمه

یزد، جدا از شیرینی‌، ترمه‌بافی معروفی هم دارد، نوعی پارچه که تارش ابریشمی و پودش نخ، پشم، کرک الوان است و حدود 400 سال قدمت دارد.

در قدیم به غیر از یزد در کرمان، خراسان و تبریز هم ترمه بافته می‌شد، ولی رفته رفته  یزد به تنها شهر ترمه ایران معروف و ترمه در دیگر شهرها به فراموشی سپرده شد.

در قدیم با انگشت، طرح‌های بته جقه را روی ترمه می‌زدند و اگر دنبال ترمه اصیل بودی باید دنبال رنگ  لاکی یا عنابی می‌بودی، ولی این روزها رنگ‌های ترمه تنوع بیشتری پیدا کرده و طرحش هم فقط بته جقه نیست.  بعدا ترمه‌بافی از حالت انگشتی خارجی و دستگاه هم به کمک آمد و دیگر ترمه، پارچه‌ای نبود که فقط در لباس‌ شاهان به کار گرفته شود.

این روزها ترمه نقش و نگارهای مختلفی دارد و پارچه‌اش برای رومیزی، روتختی، جانمازی، پرده و شال و حتی کیف و کفش هم استفاده می‌شود.

ترمه‌شناسان می‌گویند هرچه قدر تعداد رنگ نخ استفاده شده در بافت ترمه و تراکم بافت آن بیشتر باشد، ارزشش هم بیشتر است.  در یزد ترمه خوب را باید از بازار خان و ترمه رضایی خرید، همچنین ترمه حسینی در خیابان امام خمینی(ره) و ترمه شایسته در نزدیکی باغ ملی و میدان آزادی، جزو ترمه فروشی‌های معروف یزدند.

شیرینی سنتی یزد چیست و از کجا بخریم؟

کمتر کسی‌ست که از یزد دست خالی برگردد. تنوع شیرینی‌های سنتی یزد آنقدر زیاد است که نمی‌دانی باید کدام را بخری، در نتیجه به خودت می‌آیی و می‌بینی که بیشتر هزینه سفر، خرج خرید شیرینی سنتی یزد شده است.

قطاب

تنوع شیرینی‌های سنتی یزد خیلی زیاد است، به همین خاطر هم به یزد، شهر شیرینی ایران می‌گویند.  اما بین ده‌ها شیرینی، قطاب حرف اول و آخر را می‌زند. قطاب یزد به خاطر عطر و طعم و اندازه‌اش محبوب قلب‌ خیلی‌هاست، هرچند که ادم معمولا با یک دانه قطاب سیر نمی‌شود و تا جعبه‌اش را تمام نکند دست از پای نمی‌نشیند.

قطاب  را با آرد، زرده تخم مرغ، روغن و شکر درست می‌کنند و داخلش را با پودر قند، خلال بادام، پودر هل و گلاب پر می‌کنند. عمر اولین قطاب‌ها به بیش از 100 سال پیش و ظهور اولین کارگاه‌های شیرینی‌پزی در یزد برمی‌گردد.

کیک یزدی

کیک یزدی که این روزها در قنادی شهرهای مختلف از جمله تهران هم پیدا می‌شود، همانطور که از اسمش پیداست، زاده یزد است.  این کیک به خاطر شیرینی کمی که دارد، دل را زود نمی‌زند و برای همین هم محبوب است. آرد، شکر، ماست غلیظ، عسل، بکینگ پودر، پودر هل، تخم مرغ و گلاب، مواد کیک یزدی را تشکیل می‌دهد.

حاجی بادام

منبع معتبری از اینکه چرا به این شیرینی حاجی بادام گفته می‌شود در دست نیست و برخی اسم آن را مربوط به میزان بادام به کار رفته در آن می‌دانند. حاج بادام در سه شهر یزد، کاشان و شیراز پخته می‌شود و هر کدام از این شهرها هم، روش خاص خود را برای پختن این شیرینی دارند.

در یزد حاجی بادام را با بادام آرد شده، تخم مرغ، هِل و پودر قند درست می‌کنند.  در کاشان به این شیرینی علاوه بر بادام آرد شده، آرد نخودچی هم می‌زنند و به جای هل در آن زنجبیل می‌ریزند. نوع شیرازیش هم علاوه بر بادام آرد شده، آرد گندم هم دارد.

باقلوا

بر سر اینکه باقلوای اصل متعلق به چه شهری‌ست اختلاف زیادی وجود دارد. بعضی‌ها باقلوا را متعلق به تبریز می‌دانند، قزوینی‌ها معتقدند باقلوای اصل را باید در این شهر پیدا کنی و به عقیده یزدی‌ها، همه باقلواها جز باقلوای یزد، دروغی بیش نیست. این شیرینی که در جاهای دیگر دنیا مثل ترکیه و لبنان هم درست می‌شود، یکی از محبوب‌ترین شیرینی‌هاست. باقلوا از پودر پسته، پودر قند، هل درست می‌شود و رویش شربت شیرینی می‌ریزند که لذیذترش می‌کند.

نان کنجدی

شیرینی سنتی یزد، تنها به شیرینی‌هایی که در بالا گفتیم خلاصه نمی‌شود. یزدی‌ها در کارگاه‌های شیرینی‌پزیشان، نان کنجدی هم می‌پزند. این نان که در شهرهایی مثل قزوین و فسا و تهران هم پخته می‌شود، از ترکیباتی مثل آرد، تخم‌مرغ، ماست، کنجد، روغن، دارچین، هل، جوش شیرین و نمک تشکیل شده.

سوهان خانی

خیلی‌ها مثل خود ما تا قبل از نوشتن این مطلب فکر می‌کردیم که سوهان، متعلق به قم است و بس. ولی یزدی‌ها هم سوهانی دارند به اسم سوهان خانی که با آرد، جوانه گندم، آردسفید، زرده تخم مرغ شکر، مغز پسته، روغن حیوانی، هل و دارچین درست می‌شود. جز سوهان خانی، سوهان آردی هم جزو سوغات یزد است، اگرچه نقل بادام و پسته، انواع لوز و پشمک و نان پسته‌ای هم در این لیست قرار می‌گیرد.

.
منابع:
.https://www.snapptrip.com

اَپ لیلیت

دریافت رایگان اپلیکیشن لیلیت