تخصص/مهارت:
هنرپیشه، کاریکاتوریست، طراح گرافیک، کارگردان و مترجم
معرفی/ بیوگرافی:
آراپیک باغداساریان (به ارمنی: Արապիկ Բաղդասարեան) هنرمند ایرانی ارمنیتبار، متولد شهریور 1318 در ساری و درگذشته 9 آبان 1364 در تهران بود.
آقای آراپیک باغداساریان در سال 1318 در ساری به دنیا آمد. تحصیلاتش را در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران در رشتهٔ نقاشی به پایان رساند و حدود یک سال را در زمینه گرافیک در فرانسه به مطالعه گذراند. به دلیل علاقه و مهارتش، در زمینههای کاریکاتور، گرافیک و تصویرسازیِ کتاب فعالیت کرد. اما شهرت آراپیک بیشتر به واسطه کارگردانی فیلمهای کوتاه، داستانی و انیمیشن است. او از بانیان بخش فیلمسازی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان محسوب میشود.
آراپیک باغداساریان در 9 آبان 1364 در سن 46 سالگی درگذشت.
فعالیتهای هنری
کاریکاتور
کاریکاتورهای آراپیک باغداساریان در یکی دو مجلهٔ معتبر آن زمان از جمله مجله نگین با نام مستعار پطروس کارامیان منتشر میشد و تا سالها کسی از هویت واقعی خالق آنها خبر نداشت. رویین پاکباز در دائرهالمعارف هنر، باغداساریان را هنرمندی آگاه، تیزبین و چیرهدست معرفی میکند و میافزاید: او در زمان خود، چنانکه باید شناخته نشد. او در زمینههای مصورسازی و طراحی کتاب، نقاشی متحرک، پوستر، و هنر تبلیغات فعالیت میکرد؛ ولی بیشتر به طنزنگاری و کاریکاتور علاقه داشت. او طنز سیاه را وسیلهای مناسب برای بیان انساندوستی و حساسیتهای اجتماعی خود یافت. در این زمینه، شیوههای استادان طنزنگار قدیم و جدید را میآزمود؛ و بیش از هر چیز به تأثیر اجتماعیِ تصویرهایش اهمیت میداد. تصاویر او چون بیانیههای کوبندهای بودند که نه فقط ظلم و اختناق، که حماقت و توهم را محکوم میکردند.
طراحی گرافیک
باغداساریان در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و سپس در مؤسسه انتشارات فرانکلین به کار گرافیک و تصویرسازیِ کتاب پرداخت. او به همراه نورالدین زرینکلک و ابراهیم حقیقی در پیشبرد مؤثر سفارشهای گرافیکِ آتلیهٔ گرافارم در فاصله سالهای 1363 تا 1367 نقش فعال و مؤثری داشت. عمدهٔ فعالیتهای آتلیهٔ گرافارم در آن ایام در زمینهٔ طرح ژنریک دارو بود که کارخانجات داروپخش و انجمن داروسازان نظام پزشکی از پیشگامان آن بودند. آراپیک در پیش از انقلاب سال نیز در کنار گروهی از دانشجویان دانشکده هنرهای زیبا که پوسترهایی را برای انقلاب خلق میکردهاند حضور داشتهاست.
فیلم و انیمیشن
حوزهٔ استحفاظی (1350)، فیلم کوتاه. نام قبلی این فیلم تهران کیلومتر 100 بود. این فیلم در سال 1351 تولید اما توقیف شد و پس از پیروزی انقلاب در سال 1358 به نمایش درآمد.
وزنهبردار (1349)، انیمیشن.
گرفتار (1349)، انیمیشن.
نان و کوچه (1349)، فیلم کوتاه – دستیار کارگردان. در این فیلم که توسط عباس کیارستمی ساخته شد، دستیار او بود.
گرفتار (1351)، فیلم کوتاه.
ترجمه
آراپیک در اواخر عمر کوتاه خود، به ترجمه و انتشار کتابهای هنری پرداخت. برخی از این کتابها دارای جنبه آموزشی در حوزه طراحی بودند که شامل دو کتاب: شیوه طراحی با قلم و مرکب، و شیوه یادگیری طراحی نوشته خوزه پارامون است که توسط انتشارات بهار در سال 1365 منتشر شدند. از نمونههای دیگر ترجمه او میتوان به کتاب هشتاد تصویر از تندیسهای گلی (انقلاب دهقانی چین) در سال 1364 اشاره کرد.
بنیانگذاری
باغداساریان از پایهگذاران بخش فیلمسازی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان محسوب میشود. این هنرمند از همدورهایهای نورالدین زرینکلک، فرشید مثقالی، علیاکبر صادقی و مرتضی ممیز است که در کانون، سبک و سیاق ساخت فیلمهای انیمیشن را متحول کردند. همچنین او از بنیانگذاران «تالار عبید» دانشگاه تهران بود؛ و برخی از طرحهای خود را در آنجا به نمایش گذاشت
جوایز
نخستین تجربههای فیلمسازی آراپیک باغداساریان، دریافت جوایزی جهانی را به همراه داشت. او برای انیمیشن گرفتار تشویقنامه هیئت داوران جشنوارهٔ بینالمللی کودکان و نوجوانان، و عنوان بهترین فیلم کوتاه 35 میلیمتری را از جشنواره پاریس دریافت داشت. وی همچنین برای فیلم گرفتار عنوان بهترین فیلم را از جشنواره فیلم تامپره در فنلاند کسب کردهاست.
• رویدادهای جاری:
📅 درحال حاضر رویدادی موجود نمیباشد
• کد QR:
📲 جهت دسترسی سریع و اشتراکگذاری آسان، این کد را با تلفنهای هوشمند اسکن نمائید
قابل توجه: این صفحه بصورت بازنشر شده است. درصورت لزوم به تغییر یا حذف، لطفاً درخواست خود را طبق «قوانین و مقررات پلتفرم لیلیت»، از طریق بخش «تماس با ما» اعلام نمائید، تا در اسرع وقت توسط بخش تحریریه موردبررسی و اقدام مقتضی قرارگیرد.