تخصص/مهارت:
هنرپیشه، بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون، کارگردان
معرفی/ بیوگرافی:
وارتو طریان با نام هنری لالا (به ارمنی: Վարթո Տերյան) هنرمند ایرانی ارمنیتبار، متولد 1275 در تبریز و درگذشته 1353 در تهران بود.
خانم وارتو طریان نخستین بانوی ایرانی است که نمایشنامهای را کارگردانی کرده است. وی همچنین از اولین زنانی است که روی صحنه رفت.
در سال 1275 خورشیدی (1896 میلادی) در شهر تبریز به دنیا آمد. وارتو طریان پس از پایان تحصیلاتش در «مدرسه مختلط هایگازیان»، عازم سوئیس شد و در رشته تئاتر تجربه اندوخت، همزمان با تحصیل در سوئیس فن بیان را نیز فرا گرفت. پس از بازگشت به تهران به گروه تئاتر «انجمن دوستداران تئاتر» پیوست و ازدواج با آرتو طریان، به همراه همسرش در نمایشهای متعددی به روی صحنه آمد و بیش از 25 سال در این عرصه به فعالیت مستمر پرداخت.
آنها از 1914 میلادی فعالیت رسمی هنری خود را شروع کردند و در این مدت به دو هنرمند اصلی صحنههای نمایش ارمنیان تهران تبدیل شدند. از 1916 میلادی این زوج هنرمند بر روی صحنههای نمایش ارمنیان تهران ظاهر شدند. از 1923 تا 1932 میلادی تئاتر ارمنیان تهران فعالیت خود را با گروههای بسیاری ادامه داد. در این میان استودیو دراماتیک که آرتو طریان آن را اداره میکرد، جایگاه خاصی در بین جوانان تهرانی داشت.
در بهار سال 1307 آرتو طریان و همسرش رهسپار رشت شدند. رهآورد آنان برای هنردوستان رشت، نمایشنامه کمدی «مجسمه مرمری» یا «نیوبه» ترجمهٔ ورویر بود. در روز شنبه اول اردیبهشت ماه در سالن تئاتر آوادیس، این نمایشنامه در سه پرده به روی صحنه آورده شد.
ساعت هشت و نیم بعدازظهر روز دوم دی ماه 1313 (1933 میلادی) نمایشنامه «تهدید» اثر «فرونده» به کارگردانی وارتو طریان در سالن تئاتر نکوئی اجرا شد و با استقبال هنردوستان مواجه گردید وی برای به روی صحنه آوردن این نمایشنامه از هنرمندان «استودیو دراماتیک» سود برد.
خانم وارتو طریان استاد دکلمه بود و در جامعه باربد شعر «شمع و پروانه» سعدی شیرازی را اجرا کرد که بسیار مورد توجه قرار گرفت و جراید آن روزگار تهران در این مورد مطلبی نوشتند.
وارتو طریان استاد زبان فرانسه بود و در «دارالمعلمین تهران» زبان و ادبیات فرانسه تدریس میکرد.
وی در سال 1353 خورشیدی (1974 میلادی) در تهران بدرود حیات گفت.
زندگی خصوصی
این زوج هنری (وارتو و آرتو) در سال 1299 خورشیدی صاحب دختری به نام آلنوش شدند که سالها بعد به «مادر نجوم» و «بانوی اختر فیزیک ایران» ملقب گردید.
افتخارات
وارتو تریان در نمایشنامههای فارسی بسیاری به نقش آفرینی پرداخت و بارها از سوی مجلات «ایران»، «اتحاد»، «ستاره ایران»، «ایران آزاد»، «قانون» و «مرکور دو فرانس» پاریس مورد تمجید و قرار گرفت.
کانون ایران جوان هم برای قدردانی از هنرنمائی خانم طریان یک جفت گلدان نقره به ایشان اهدا کرد که این عبارت بر روی آن حک شده: «تقدیم به مادام طریان از طرف ایران جوان»
• رویدادهای جاری:
📅 درحال حاضر رویدادی موجود نمیباشد
• کد QR:
📲 جهت دسترسی سریع و اشتراکگذاری آسان، این کد را با تلفنهای هوشمند اسکن نمائید

قابل توجه: این صفحه بصورت بازنشر شده است. درصورت لزوم به تغییر یا حذف، لطفاً درخواست خود را طبق «قوانین و مقررات پلتفرم لیلیت»، از طریق بخش «تماس با ما» اعلام نمائید، تا در اسرع وقت توسط بخش تحریریه موردبررسی و اقدام مقتضی قرارگیرد.