تخصص/مهارت:
گرافیست، نقاش، مجسمهساز
معرفی/ بیوگرافی:
جلال شباهنگی (به انگلیسی: Jalal Shabahangi) هنرمند ایرانی، متولد 1319 در تهران است.
همچنین استاد دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران و عضو پیوستهٔ فرهنگستان هنر ایران است.
آقای شباهنگی فارغالتحصیل دانشگاه ایالتی سنخوزه در ایالت کالیفرنیا آمریکا است و دارای درجهٔ کارشناسی ارشد طراحی گرافیک و نقاشی معاصر و کارشناسی تبلیغات گرافیکی از این دانشگاه است.
او در سال 1347 به عضویت هیئت علمی دانشکدهٔ هنرهای زیبا درآمد و در سال 1381 بازنشسته شد. وی در کنار بیش از سی و اندی سال تدریس در سطوح مختلف به عنوان استاد و دانشیار در دانشگاه تهران، در دیگر دانشگاهها و دانشکدههای هنر از جمله شاهد، شریعتی، سوره و الزهرا نیز تدریس داشته و از پیشروترین اساتید و هنرمندان در عرصه هنر نقاشی و گرافیک دوران معاصر محسوب میشود. او عضو شورای تحصیلات تکمیلی گروه هنرهای تجسمی دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران و همچنین عضو و نماینده دانشگاه تهران در طرح و برنامهریزی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در بخش هنر و عضو پیوستهٔ فرهنگستان هنر است.
جلال شباهنگی به ساخت حجمهای شیشهای معروف به Blowing Glass در ایران و مورانو ایتالیا پرداخته که حاصل کارهای او مجموعهای ویژه در حوزهٔ حجمسازی به حساب میآید و طرفداران ویژهای در تمام دنیا دارد.
در آثار شباهنگی سه واژۀ باغ و دشت و درخت به عنوان نشانههای واحد از ریتم و سختار، ترکیب دو ساحت عینی و غیرعینی و روابط عمودی و افقی و نحوۀ قرارگرفتن فضای مثبت و منفی را جلوهگرند. او در آثار نقاشیاش با استفادۀ ویژه از الوارهای رنگی نرم و نگاه ویژه و متمایز دید در پرسپکتیو، و باور بلوغیافتهای که از تجربههای متعدد و متنوعش بر میآید، درجستجوی عناصر در عین تجلی، به ارزش درونی عناصر توجه میکند. وفاداری و اصرار ویژه به روش و بیانی خاص، نشانههای متمایز این هنرمند است و بیانی دراماتیک و شاعرانه و موسیقی دلانگیز سرزمین و جهان ویژه ترجمان عاطفی و تصویری وی از جهان است.
آنچه که در آثار او بیش از همه جلب توجه میکند، فضا و منظری است که بهطور پیوسته در بسیاری از آثار وی بهعنوان مضمون استفاده میشود. به بیان دقیقتر، موضوع فضا و منظر کویری خواهد بود که یکی از عناصر مشخص و متمایزکنندۀ آثار شباهنگی است. درواقع در این خصوص او یک نقاش مولف است. کویر در آثار او سنگین نیست، برعکس، یک زیبای شفاف است. از این جهت گاهی احساس میشود که با سنت نقاشی ایرانی هم ارتباط میگیرد. گویا خاک در افلاک است. هبوط و عروج در هم امتزاج یافتهاند. شاید این شفافیت کمنظیر نقاشیهای او به دلیل تجربۀ وی با شیشه باشد. کارهای شیشۀ او مولفانه است. بهخصوص هنگامی که او شروع به این کار کرد. به همین دلیل نقاشیها از شفافیت و سیالیت برخوردارند. نور و رنگ در خدمت این مضامین قرار میگیرند. نور نقش مهمی را در انتقال احساس در این نقاشیها ایفا میکند. یکی دیگر از ویژگیهای کویرهای شباهنگی، رنگهای آنهاست.
نقاشیهای شباهنگی ما را به تجربهای تازه از کویر دعوت میکنند، تجربهای سرشار از آرامش و زیبایی، نرمی و گرمی. کویرهای او سرشار از لایههای تودرتو است که ما را به نگرشی دعوت میکند تا بتوان به رازهای زمین پی برد، با دانههای شن همصحبت شد و از این دانهها به ستارههای کهکشان پل زد.
مرتضی ممیز دربارهٔ شباهنگی نوشته است: «نقاشیهای جلال شباهنگی آن بخش گمشده از نقاشی معاصر ایران است که تماشاگر ایرانی را به آسانی همراه خود از دوران طبیعتسازی به فضا و ذهنیت مدرن امروز دنیا میکشاند، بدون آن که تماشاگر طی چنین سفری احساس بیگانگی کند و در فضای مدرن امروز نقاشی دنیا معلق بماند. شباهنگی عیناً خودش را میکشد. خودش را که انسانی است گوشهگیر اما پرتلاش، زنده و با ذهنیتی باز و امروزی که بدون تکلف و تنها با صفا و با فروتنی زندگی سادهای میکند».
در سال 1380 همزمان با دوسالانه هفتم گرافیک ایران و به همت مرتضی ممیز، از جلال شباهنگی تجلیل به عمل آمد. همچنین معاونت فرهنگی و هنری فرهنگستان هنر، همزمان با برگزاری نمایشگاه مروری بر آثار جلال شباهنگی، از نیم قرن زندگی و تلاش هنرمندانه او تجلیل در فرهنگستان هنر تجلیل کرد که با حضور اساتید و هنرجویان این استاد، در سالن اجتماعات فرهنگستان هنر در 31 دسامبر 2018 برگزار شد.
آیدین آغداشلو، هنرمند نقاش و منتقد هنری ـ در بزرگداشت جلال شباهنگی در فرهنگستان هنر عنوان کرد:
«من این وقت را داشتم در سالهای دراز، دور یا نزدیک شاهد فعالیت جلال شباهنگی باشم؛ او بخشی از بدنه هنر معاصر ماست. شباهنگی نیاز ندارد فریاد بزند؛ او کسی است که بدون ادعا و تکبر کار خود را کرده است. من میدانم چقدر هنگام کار لذت برده است. من همیشه شیفته منظرههای شباهنگی بودم که با مهارت و استادی زیاد، خیلی تمیز و دقیق نقاشی شده است. فکر نمیکنم حرفهای ضدونقیضی درباره آثار او به میان بیاید. مهم است بزرگداشتها را دنبال کنیم. من با وجود این که از یک جراحی دشوار جان به در بردم خودم را به این مراسم رساندم که بعدها بگویم من نیز در این خاطره جمعی حضور داشتم. آغداشلو با بیان این که شباهنگی در حد اعلا ثمربخشی داشته است، گفت: او آموخته و نوازش کرده است و این امر فوقالعادهای است که حادث شده است. او هنرمندی فروتن و صادق است که کار را دوست دارد. هر هنرمندی معنایی کشف میکند و آن را شکل میدهد. آباد کردن خود هنرمند به آباد کردن جهان اطرافش منجر میشود. من فکر میکنم شباهنگی به درستی و امانت این کار را انجام داده است. هم خودش را آباد کرده و هم مردمش را.»
تألیفات
جلال شباهنگی چندین کتاب ترجمه و تألیف کردهاست که برخی از آنها عبارتند از:
اصول طراحی سهبعدی. تهران: چشمه.
خلاقیت در رنگ. تهران: فرهنگان.
نقاشیهای جلال شباهنگی. تهران: نظر.
نمایشگاهها
برخی از نمایشگاههای معتبر نقاشی و گرافیک در ایران و جهان که به صورت انفرادی یا جمعی آثار او را به نمایش گذاشتهاند عبارتند از:
آمریکا، کالیفرنیا، سال ،1349 مکان: دانشگاه برکلی
تهران، 1351، گالری قندریز
تهران، سال ،1353 مکان: گالری زروان
آمریکا، کالیفرنیا، سال ،1354 مکان: دانشگاه سن خوزه
آمریکا، کالیفرنیا، سال 1354، مکان: دانشگاه وست ولی ساراتگو
آمریکا، کالیفرنیا، سال ،1355 مکان: موزه هنر تریتون
تهران، سال ،1356 مکان: گالری لیتو
تهران، سال1357، مکان: دانشگاه تهران
تهران، سال1362، مکان: گالری سیحون
تهران، سال1363، مکان: موزه هنرهای معاصر
تهران، سال1365، مکان: گالری سبز
تهران، سال1368، مکان: گالری گلستان
تهران، سال 1369، مکان: موزه هنرهای معاصر
تهران، سال 1370، مکان: گالری شهرداری
تهران، سال، 1370 مکان: اولین بی ینال نقاشان ایرانی، موزه هنرهای معاصر
تهران، سال 1371، مکان: موزه هنرهای معاصر
تهران، سال 1372، مکان: موزه هنرهای معاصر
تهران، سال 1376، مکان: موزه هنرهای معاصر
تهران، سال 1377، مکان: موزه هنرهای معاصر
تهران، سال 1378، مکان: شهر روم
تهران، سال ،1378 مکان: گالری فرامرز
عربستان، سال ،1378 مکان: شهر ریاض
تهران، سال ،1378 مکان: گالری سعدآباد
تهران، سال ،1372 مکان: گالری گلستان
تهران، سال ،1373 مکان: گالری سیحون
تهران، سال ،1375 مکان: گالری بوشهری
تهران، سال ،1377 مکان: دانشگاه تهران
• رویدادهای جاری:
📅 درحال حاضر رویدادی موجود نمیباشد
• کد QR:
📲 جهت دسترسی سریع و اشتراکگذاری آسان، این کد را با تلفنهای هوشمند اسکن نمائید

تصاویر
قابل توجه: این صفحه بصورت بازنشر شده است. درصورت لزوم به تغییر یا حذف، لطفاً درخواست خود را طبق «قوانین و مقررات پلتفرم لیلیت»، از طریق بخش «تماس با ما» اعلام نمائید، تا در اسرع وقت توسط بخش تحریریه موردبررسی و اقدام مقتضی قرارگیرد.