تخصص/مهارت:
هنرپیشه، بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون، نقاش، کارگردان، نویسنده، تهیهکننده فیلم
معرفی/ بیوگرافی:
مانیا اکبری (به انگلیسی: Mania Akbari) هنرمند ایرانی، متولد 1353 در تهران است.
خانم مانیا اکبری کارگردان، نویسنده، تهیهکننده فیلم و هنرپیشه زن ایرانی است. او مادر امین ماهر از بازیگران ایرانی و خواهر رویا اکبری کارگردان و فیلمبردار سرشناس ایرانی است.
نام مانیا اکبری بیشتر با بازی در فیلم ده به کارگردانی عباس کیارستمی بهطور جدی در سینمای ایران مطرح شد. این فیلم در همان سال در بخش اصلی جشنواره بینالمللی فیلم کن شرکت کرد.
مانیا از سال 1370 خورشیدی به عنوان نقاش نمایشگاههای بیشمار داخلی و خارجی، گروهی و انفرادی داشت. سپس در زمینه دستیار کارگردان و فیلمبرداری مستند «پیر حرا» و «برگ سبز» در کنار مهوش شیخ السلامی تجربه کسب کرد. او فیلمهای «ده به اضافه چهار» و «بیست انگشت» را که در چندین جشنواره خارجی نمایش داده شدهاند، کارگردانی کردهاست. مانیا در سال 1390 در میانهی کارگردانی فیلم «زنها پستان ندارند» به دلیل بسته بودن فضای اجتماعی – ، از ایران خارج شد. پس از خروج از ایران و حضور در شبکه بیبیسی فارسی، توسط بسیاری از رسانههای داخلی مورد انتقاد قرار گرفت و اتهام سازنده فیلمهای بیمحتوا را به او زدند. مانیا در گفتگو با یک روزنامه ترکی مدعی شد که میخواهد فیلمی 90 دقیقهای با یک صحنه را بسازد.
مانیا کار هنری خود را از سال 1370 با نقاشی آغاز کرد. او از همین سال، نقاشیهای خود را در نمایشگاههای داخلی و خارجی به صورت انفرادی و گروهی به نمایش میگذاشت.
او با بازی در فیلم ده ساخته عباس کیارستمی در سال 1380 وارد دنیای سینما شد. او در این فیلم، بخشهایی از زندگی واقعی خود را به همراه پسرش امین ماهر و خواهرش رؤیا اکبری جلوی دوربین اجرا کرد. مانبا اکبری در سال 1382 فیلم مستند «بلور» را ساخت. پس از آن در سال 1383 نخستین فیلم سینمایی بلندش را به نام «بیست انگشت» کارگردانی، نویسندگی و بازیگری کرد. فیلم بیست انگشت در بخش دیجیتال جشنواره فیلم ونیز در سال 2004 شرکت کرد و جایزه بهترین فیلم این بخش را دریافت کرد. مانیا نخستین فیلمساززن تاریخ سینمای ایران بود که این جایزه را دریافت کرد. این فیلم در بیش از 40 جشنواره بینالمللی شرکت داشت و پنج جایزه مهم بینالمللی را دریافت کرد.
اکبری از سال 1383 تا 1386 شش ویدئو آرت کوتاه به نامهای «خود، سرکوب، گناه، فرار، ترس و تخریب» که در تعداد زیادی جشنوارههای غربی از جمله جشنواره فیلم لوکارنو و موزههایی مانند «تیت» لندن شرکت داشتند.
برخی منتقدان در ایران مانیا اکبری را به عنوان هنرمند زنی میشناسند که با عصیانها و شجاعت و جسارت، تصاویر و افکار ذهنی خود را در جامعه اسلامی بیپروا مطرح میکند. او را جزو هنرمندان تابوشکن و ساختارشکن میدانند.
فیلم «4+10» به جشنواره کن راه یافت و در برنامههای اتحادیه پخش فیلم مستقل (اسید) به عنوان فیلم آغازین انتخاب شد. او فیلم 4+10 را به پیشنهاد عباس کیارستمی در ادامه فیلم “10” ساخت.
مانیا در سال 1386 دچار بیماری سرطان سینه شد. گفته میشود فیلم 4+10 شرح دوران بیماری مانیا اکبری است. خودش معتقد است که، شاید اگر این فیلم ساخته نمیشد، من خوب نمیشدم.
مانیا در این فیلم به تجربههای شخصی خودش اشاره داشت. او به علت بیماری سرطان، تجربه متفاوتی را در رابطه با مرگ و زندگی پشت سر گذاشتهاست. این فیلم در موزه هنرهای زیبای بوستون ایالات متحده آمریکا نیز به نمایش درآمد.
پس از مبتلا شدن و درمان شدنش از بیماری سرطان، بارها نمایشگاههای جمعی و فردی برای حمایت از بیماران سرطانی را دایر کرد. مانیا به همراه بیش از 120 هنرمند با حراج آثار خود به یاری بیماران سرطانی شتافتند.
نامه سرگشاده
مانیا اکبری برای دومین بار با نوشتن نامهای سرگشاده خطاب به علیرضا سجادپور رئیس اداره کل نظارت و ارزشیابی، خواستار رسیدگی به وضعیت فیلمش به نام «یک، دو، یک» شد.
فیلمشناسی
بازیگری
ده (1380)
بیست انگشت (1383)
در کشور من مردان سینه دارند (1391) (فیلم کوتاه)
از تهران تا لندن (1391)
کارگردانی
بلور (1382)
بیست انگشت (1383)
ده به اضافه چهار (1386)
سی دقیقه مانده به شش (1389)
یک، دو، یک (1389)
در کشور من مردان سینه دارند (1391) (فیلم کوتاه)
سی دقیقه مانده به شش صبح
از تهران تا لندن (1391)
زندگی شاید (1393) (فیلم مستند) (با همکاری مارک کازن، فیلمساز بریتانیایی)
لیبیدیو (1396) (فیلم مستند)
ماهی برای پدرم (1396)
ویدئوآرت «من شبیه ترم به شما»
فیلم مستند بلند 1004
جوایز
مانیا دومین جایزه را برای فیلم ده + چهار گرفت. جایزه نخست نانت فرانسه و جایزه بهترین فیلم و بهترین کارگردانی از جشنواره کرالای هند را بهطور مشترک با یک کارگردان آرژانتینی دریافت کرد.
فیلم «4+10» ساخته مانیا اکبری در جشنواره فیلم «دیپالما» که در جزایر قناری برگزار شده است، جایزه بهترین بازیگر جشنواره را دریافت کرد. این فیلم همچنین جوایز بهترین فیلم منتخب داوران جوان جشنوارهٔ «سه قاره نانت»، بهترین فیلم و بهترین کارگردانی جشنواره کرالا هند و جایزه ویژه جشنواره زنان ترکیه را دریافت کردهاست.
جایزه جشنواره فیلم ونیز 1383 برای فیلم بیست انگشت
جایزه بهترین کارگردانی و بازیگری جشنواره فیلم بارسلونا، جایزه جشنواره نانت فرانسه برای مستند 1004
جایزه فیلم منتخب تماشاگران جوان بیست و نهمین جشنواره سه قاره نانت فرانسه برای فیلم 4+10
کتاب
مانیا اکبری از سال 1391 نزدیک به سی طرح فیلم و داستان کوتاه نوشتهاست که به نام «داستانهایی بدون دکوپاژ» توسط نشر نوگام منتشر شدند.
• رویدادهای جاری:
📅 درحال حاضر رویدادی موجود نمیباشد
• کد QR:
📲 جهت دسترسی سریع و اشتراکگذاری آسان، این کد را با تلفنهای هوشمند اسکن نمائید
قابل توجه: این صفحه بصورت بازنشر شده است. درصورت لزوم به تغییر یا حذف، لطفاً درخواست خود را طبق «قوانین و مقررات پلتفرم لیلیت»، از طریق بخش «تماس با ما» اعلام نمائید، تا در اسرع وقت توسط بخش تحریریه موردبررسی و اقدام مقتضی قرارگیرد.