تخصص/مهارت:
طراح و نقاش ، نوازندهٔ سنتور، شاعر
معرفی/ بیوگرافی:
طلیعه کامران (به انگلیسی: Talieh Kamran) هنرمند ایرانی، متولد 1309 در تهران و درگذشتهٔ 24 اسفند 1395 در تهران بود.
خانم طلیعه کامران نوازندهٔ سنتور، نقاش و شاعر اهل ایران بود. به او لقب «مادر سنتورنوازی قدیم ایران» دادهاند.
طلیعه کامران در سال 1309 در تهران متولد و در خانوادهای اهل هنر متولد شد. پدر او ویلن مینواخت و از شاگردان حسینخان اسماعیلزاده بود و مادرش نیز، هم با موسیقی آشنا بود و هم به نقاشی مشغول بود. در کودکی، حبیب سماعی که از دوستان پدر طلیعه کامران بود، آموزش سنتور نوازی او را به عهده گرفت. حبیب سماعی از حدود سال 1321، هر دو هفته به آموزش وی میپرداخت. او از سال 1326 نزد دیگر شاگر حبیب سماعی، مرتضی عبدالرسولی به تکمیل آموزههای خود پرداخت. طلیعه کامران همچنین، فراگیری ضربیهای قدیمی و تجربهٔ همنوازی را نزد حسین تهرانی آموخت. حسین تهرانی او را به روحالله خالقی معرفی نمود و پس از آن، بخشی از کنسرتهای انجمن موسیقی ملی به همنوازی سنتور طلیعه کامران و تمبک حسین تهرانی اختصاص یافت. روحالله خالقی در سفری به روسیه، بخشی از اجرای ضبط شدهٔ او در دستگاه همایون را به عنوان نمونهٔ هنر بانوان موسیقیدان ایران، به آن کشور عرضه نمود. در اواخر دهه 1320 طلیعه کامران با توصیهٔ روحالله خالقی، به آموختن نت موسیقی نزد وی و پس از آن نزد ابوالحسن صبا پرداخت. او در حدود سالهای 1334 و 1335، بخشی از آموختههای خود از حبیب سماعی شامل: دستگاه شور، آواز ابوعطا، آواز بیات اصفهان و دستگاه چهارگاه را نتنویسی کرد که بعدها در قالب کتاب «بخشهایی از ردیف حبیب سماعی به روایت طلیعه کامران» منتشر شد.
او همچنین در نقاشی نیز فعالیت نمود و با تشویق مادرش به دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران راه یافت و لیسانس نقاشی گرفت. وی نخستین نمایشگاه انفرادی خود را در سال 1347 در دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران برگزار نمود. او به منظور تکمیل آموختههای خود در زمینهٔ نقاشی به پاریس و رم سفر کرد. آثار نقاشی او در ابتدا تحت تأثیر کمالالملک بود اما به مرور به آثار مدرن گرایش پیدا کرد. وی 11 نمایشگاه انفرادی برگزار کرد و در 42 نمایشگاه گروهی در ایران و خارج از ایران شرکت نمود.
طلیعهٔ کامران در زمینهٔ شعر نیز به فعالیت پرداخت. بخش از اشعار او در کتابی با عنوان «بینهایت، نهایت» در سال 1383 منتشر شد.
آثار موسیقی
از جمله آثار هنری طلیعهٔ کامران در حیطهٔ موسیقی، به موارد زیر میتوان اشاره نمود:
آلبوم موسیقی «صد سال سنتور»، دستگاه همایون (به همراه آثاری از سنتورنوازان ایرانی) مؤسسه فرهنگی هنری ماهور 1380
کتاب «بخشهایی از ردیف حبیب سماعی به روایت طلیعه کامران» ، انتشارات عارف 1388
آلبوم موسیقی «یادگار حبیب» ، سنتور طلیعه کامران، تمبک و آواز حسین تهرانی (حاوی بخشهایی از ردیف حبیب سماعی)، 1390
درگذشت
طلیعهٔ کامران به دلیل ابتلا به سرطان، مدتی در بیمارستان بستری بود. او در 24 اسفند سال 1395 در تهران درگذشت. مراسم تشییع پیکر طلیعهٔ کامران در 25 اسفند 1395 از مقابل موزهٔ هنرهای معاصر تهران برگزار شد و پیکر او در بهشت زهرا به خاک سپرده شد.
• رویدادهای جاری:
📅 درحال حاضر رویدادی موجود نمیباشد
• کد QR:
📲 جهت دسترسی سریع و اشتراکگذاری آسان، این کد را با تلفنهای هوشمند اسکن نمائید
قابل توجه: این صفحه بصورت بازنشر شده است. درصورت لزوم به تغییر یا حذف، لطفاً درخواست خود را طبق «قوانین و مقررات پلتفرم لیلیت»، از طریق بخش «تماس با ما» اعلام نمائید، تا در اسرع وقت توسط بخش تحریریه موردبررسی و اقدام مقتضی قرارگیرد.