هنر شمع سازی

  • مشروح مطلب
  • مطالب مشابه
  • بخش‌های مرتبط

هنر شمع سازیشمع سازی از اون دسته هنر هاست که همه خوششون میاد. به نظر من هم یک سرگرمی عالیه و هم یک هنر زیبا و ماندگاره. البته من به اینکه بتونم هرچیزی رو خودم بسازم برام خیلی جذابه و باهاش انرژی زیادی میگیرم.
لوازم مورد نیاز برای شمع سازی
لوازمی که برای شمع سازی استفاده میشه خیلی گسترده اس. انواع قالب‌ها، انواع رنگ‌ها، انواع عطر‌ها و لوازم دیگه‌ای که میشه در شمع سازی به کار برد.
برای ماهایی که تازه میخوایم شمع سازی رو شروع کنیم این همه تدارک لازم نیست. کافیه تنها مقداری پارافین جامد یا مات داشته باشیم و فیتیله شمع.
در این مدل از شمع به جای قالب از انواع شیشه هاییی که در بازاره میشه استفاده کرد. از شیشه سس و مربا و شکلات صبحانه گرفته تا حتی بطری‌های کوچک آب میوه.
آموزش مرحله به مرحله شمع سازی
برای آب کردن پارافین از یک ظرف که دوسش ندارید یا خیلی مورد استفادتون نیست استفاده کنید. چرا که دیگه نمیشه توش غذا ریخت. برای گرم کردن پارافین هم باید از حرارت غیر مستقیم استفاده بشه. حرارت زیاد و مستقیم پارافین رو میسوزونه و یا حداقل ممکنه که پارافین رو خراب کنه. پس یک ظرف رو پر از آب می‌کنیم و روی حرارت میذاریم تا به جوش بیاد. بعد ظرفی رو که توش پارافین ریختیم رو میذاریم روی آب در حال جوش تا کم کم ذوب بشه.
برای راحت‌تر ذوب شدن پارافین، بهتره که از قبل پارافین رو با چاقو یا کاتر خرد کنیم.
در آموزش‌های شمع سازی تاکید شده که داخل پارافین در حال ذوب دماسنج بذاریم و مراقب باشیم که دماش بالاتر از 90 تا 100 درجه سانتی گراد نره. چرا که پارافین رو خراب میکنه و اون شمعی که میخوایم بدست نمیاد.

البته اگر مراقب باشید و پارافین در حال ذوب رو با قاشقی هم بزنیم و مراقب باشیم این اتفاق نمیفته. توصیه هم اینه که به محض اینکه پارافین کاملا ذوب شد اون رو از روی حرارت برداریم.
شیشه مورد نظر رو که از قبل شستیم و پاک کردیم و خشک شده برمیداریم. فیتیله رو به اندازه دو برابر قد شیشه میبریم.

فیتیله باید یه طوری کف قالب فیکس بشه و بعد از ریختن پارافین تکون نخوره. برای اینکار میتونید از چسب حرارتی استفاده کنید و پارافین رو در ظرف بچسبونید. حتی میشه از یه تیکه چسب کاغذی کوچیک هم استفاده کرد و یا فیتیله رو به یک تکه فلز کوچک بست و ته ظرف انداخت. خلاصه هر کاری که میکنید فیتیله نباید تکون بخوره و جابجا بشه.

بالای فیتیله هم باید در قسمت وسط فیکس بشه. اینجا از چوب بستنی استفاده شده که وسطش سوراخ شده و فیتیله رو از سوراخ رد کردن. میشه دو تا چوب یا اصلا دو تا قاشق رو با کش به هم ببندیم و فیتیله رو با اون محکم کنیم.
قرار دادن فیتیله برای ساخت شمع
پارافین رو که از روی حرارت برداشتیم یکی دو دقیقه‌ای صبر می‌کنیم تا دماش کمی پایین بیاد. بعد به آرومی اون رو در شیشه‌ای که آماده کردیم میریزیم و منتظر خنک شدنش میمونیم. سعی نکنید شمع رو به زور یخچال و فریزر خنک کنید. چون ممکنه بهش شک وارد بشه و ترک بخوره.
ریختن پارافین در قالب شمع
ساخت شمع لیوانی
بعد از خشک شدن اضافه فیتیله رو با قیچی میبریم. شمعمون به همین راحتی آماده اس.

تاریخچه
استفاده از شمع به بیش از 5000 سال پیش باز می‌گردد زمانی که انسانها از آن برای روشنایی و تزیین جشن‌ها و مراسمات خود بهره می‌جستند. اسناد تاریخی از ساخت نخستین شمع‌ها، از طریق خیساندن مغزنی در چربی آب شده حیوانات، توسط مصریان باستان خبر داده‌اند. البته این شمع‌ها مانند شمع‌های امروزی فتیله نداشتند.
استفاده از شمع‌های فتیله دار توسط مصریان به 3000 سال قبل از میلاد باز می‌گردد اما رومیان باستان قبل از این زمان، اقدام به ساخت شمع‌های فتیله دار کرده بودند آن‌ها پاپیروس رول شده را چندین بار در پیه نهنگ یا موم عسل فرو می‌بردند و از شمع‌های تولید شده، در روشنایی خانه‌ها، راهنمایی مسافران در شب و مراسمات مذهبی استفاده می‌نمودند.
طبق این یافته‌ها شمع‌های فتیله‌دار اولیه، با استفاده از موم بدست آمده از گیاهان ساخته می‌شدند. گفته می‌شود چینی‌ها برای ساخت نخستین شمع‌ها از لوله‌های کاغذی قالب‌گیری شده و نیز الیاف گیاه برنج به عنوان فتیله استفاده می‌کردند. در ژاپن شمع با استفاده از صمغ بدست آمده از درختان ساخته می‌شده و در هند موم شمع را از جوشاندن میوه درخت دارچین بدست می‌آوردند.
شمع‌ها در مراسمات مذهبی دوران‌های گذشته نقش مهمی را ایفا می‌کردند. جشنواره نور یهودیان به نام هانوکا، که محوریت آن نور شمع بوده است، تاریخش به 165 سال قبل از میلاد برمی‌گردد. در کتاب مقدس مسیحیان نیز چندین اشاره به شمع وجود دارد. گزارش شده که امپراتور کنستانتین در قرن چهارم، دستور به استفاده از شمع در طول زمان برگزاری جشن پاک، داده است.
در نیمه اول قرن بیستم همزمان با رشد صنعت نفت، مصرف شمع بصورت فزاینده‌ای افزایش یافت. این محبوبیت تا اواسط سال 1980، زمانی که علاقه به شمع به عنوان یک کالای تزیینی روز به روز بیشتر می‌شد، پایدار ماند. در این زمان شمع‌ها در طیف وسیعی از طرح، ابعاد، رنگ و اسانس‌های متنوع تولید شد.
امروزه شمعها مسیر طول و درازی را از زمان مصرف اولیه خود پیموده اند. اگرچه دیگر به عنوان منبع اصلی نور برای بشر به کارگرفته نمی‌شوند، اما محبوبیت و مصرف آن‌ها افزایش پیدا کرده است.

دانستنی درباره شمع ها
شمع‌ها زیبایی خاص و حس آرامش بخشی دارند اما یک شمع روشن یک شعله روشن است و اگر مراقبت نشود احتمال خطر آفرینی آن می‌باشد. مطالعات صورت گرفته نشان می‌دهد که 85 درصد آتش سوزی‌های ناشی از شمع قابل جلوگیری است اگر این سه اصل اساسی ایمنی رعایت شود:
هرگز یک شمع روشن را بدون توجه رها نکنید.
هرگز یک شمع را نزدیک موادی که امکان آتش گرفتن دارند روشن نکنید.
شمع‌ها را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید.
چگونه از یک شمع بصورت ایمن استفاده کنیم

قبل از روشن کردن:
قبل از هر بار روشن کردن شمع، باید طول فتیله را به اندازه حدودا یک چهارم اینچ یا 6 میلیمتر رساند. فیتیله بلند یا کج سبب شعله ور شدن می‌گردد.
همیشه از جا شمعی‌هایی که مخصوص شمع طراحی شدند، استفاده نمود. این جا شمعی‌ها باید پایدار در مقابل حرارت، مقاوم و به اندازه کافی بزرگ باشند تا واکس ذوب شده را در خود جای دهند.
شمعها را در اتاق و فضایی روشن کرد که دارای تهویه مناسب می‌باشد.
جاشمعی را در سطوح ثابت و مقاوم به حرارت قرار داد.
همواره باید حوضچه‌ای که از واکس مذاب ایجاد می‌شود را از اضافات فیتیله، باقی مانده کبریت و… تمییز کرد.
اجتناب از قرار دادن شمع روشن در مسیر جریانات هوا. جریان هوا کمک می‌کند به افزایش و بی نظمی سوخت، که ایجاد دوده و افزایش ذوب شدن پارافین را بدنبال خواهد داشت.
همواره توصیه‌های کارخانه تولیدی را، در مورد زمان سوخت و استفاده مناسب، مورد توجه قرار داد.
هرگز از شمع به عنوان چراغ خواب نباید استفاده کرد.

در هنگام سوخت:
هیچگاه نباید شمع روشن را جابجا کرد، خصوصا شمع‌هایی از قبیل ستونی یا خود ایستا که حاوی واکس مذاب می‌باشند.
شمع را نباید تا انتها سوزاند، برای حفظ حاشیه ایمنی بهتر است زمانی که 2 اینچ یا 5 سانتیمتر از واکس باقی مانده(و اگر داخل ظرف است نیم اینچ یا حدود 13میلیمتر) شمع را خاموش کرد.
زمانی که شعله بیش از حد بلند باشد و یا متناوبا شروع به سوسو زدن بکند، باید شمع را خاموش کرد. پس از خنک شدن شمع اقدام به اصلاح فتیله نمود و سپس شمع را روشن کرد.
شمع روشن باید همواره در مقابل دید باشد. قبل از ترک اتاق باید از خاموش بودن شمعها مطمئن بود.
در صورت روشن کردن چند شمع همزمان، حداقل فاصله‌ای معادل 3 اینچ یا حدود 7 سانتیمتر، میان شمعها قرار داد.
در زمان خاموش کردن

برای خاموش کردن شمع از اسنوفر یا خاموش کننده باید استفاده نمود. این بهترین راه برای جلوگیری از پاشش واکس داغ می‌باشد.
هرگز نباید از آب برای خاموش کردن شمع استفاده کرد. آب می‌تواند سبب پاشش واکس داغ شده و یا ممکن است جام‌های شیشه‌ای نگدارنده شمع را بشکند.
قبل از ترک اتاق، باید از خاموش بودن شمع و اینکه خاکستر فیتیله دیگر روشن و درخشنده نیست، مطمئن بود.
شمع را تا زمانی که کاملا سرد نشده، نباید لمس یا جابجا کرد.


دیدن منابع مطالب

همچنین بخوانید…

بخش‌های مرتبط
مجله هنرمجله دانستنی‌های هنر

ژورنال‌های لیلیت

مجموعه‌ای جامع از مجلات دانستنی‌ها و مطالب مفید با موضوعات گوناگون و متنوع

اَپ لیلیت

دریافت رایگان اپلیکیشن لیلیت