به گزارش هنر آنلاین به نقل از ستاد خبری نخستین جشن سالیانه تعاونی هنرمندان معاصر؛ مهدی نادعلیزاده مدیرعامل تعاونی هنرمندان معاصر پارس در آستانه برگزاری نخستین جشن سالیانه تعاونی هنرمندان معاصر پارس و برگزاری نخستین همایش اقتصاد هنر در بخش خصوصی که فردا سهشنبه 11 اسفندماه با حضور جمع زیادی از اهالی فرهنگ و هنر و مسئولان بلند پایه کشوری در هتل لاله تهران برگزار میشود، درباره روند برگزاری این همایش و در پاسخ به این سؤال که هدف از برگزاری این همایش و اقداماتی که این تعاونی قرار است برای هنرمندان و اهالی فرهنگ انجم بدهد، با بیان اینک اقتصاد هنر امروزه یکی از مهمترین موضوعاتی است که در دنیا به آن پرداخته میشود میتواند هنر را مستقل کند، گفت: سالهاست که گرفتاری اصلی بخش فرهنگ و هنر ما وابستگی آن به بخشهای دیگر بوده و ما در بررسیهایی که این چند سال در تعاونی هنرمندان معاصر پارس داشتیم به این نتیجه رسیدیم که ما باید دو موضوع را حل کنیم. نخست اینکه این چگونه میتوانیم این وابستگی را قطع کرد تا هنر کشور مستقل شود. دوم اینکه چگونه میتوان این نگاه بدون الویت یا غیرضروری به هنر را که در اذهان عمومی وجود دارد از بین برد تا جائیکه به هنر بعنوان یک سرگرمی نگاه نشود.
مدیرعامل تعاونی هنرمندان معاصر پارس در ادامه با تاکید براینکه؛ هنر در کشور ما نسبت به کشورهای دیگر از ظرفیت متمایزی برخوردار است، افزود: هنر در کشور ما به شکلی است که میتوان از آن به عنوان یک مولد و تولید کننده ثروت بهر برد. و همانطور که در ادبیات ما نیز همین خاستگاه برای آن ایجاد شده که میگویند «هنر برتر از گوهر آمد پدید» ما نیز باید به این مسئله توجه ویژهای بکینم.
نادعلیزاده با اشاره به اینکه خاک ایران سرچشمه هنر است، با انتقاد از نادیده گرفته شدن بحث اقتصاد هنر در کشور تصریح کرد: متاسفانه هر جاییکه این حرف به میان آمده که هنر نزد ایرانیان است و بس، اولین کسی که به این موضوع پوزخند زده خود ما بودیم، در صورتیکه واقعاً اینطور هست و این ظرفیت در مردم ما و هنر ما وجود دارد.
او درباره علت اصلی رویکرد این تعاونی به مقوله اقتصاد هنر در بخش خصوصی توضیح داد: بعد از آنکه مقام معظم رهبری دو مرتبه دستور دادند که باید نسبت به رفع مظلومیت از فرهنگ و هنر اقدام کرد و با توجه به اینکه هنر یکی از ابزارهای مهم فرهنگی محسوب میبا توجه به اینکه هنر یکی از ابزار مهم فرهنگی محسوب بشود میشود باید هنر انقلاب نیز تدوین شود، ما تصمیم گرفتیم که به این موضوع خیلی جدیتر بپردازیم و بررسیهای خودمان را برای عملی شدن این دستور آغاز کنیم.
نادعلیزاده با بیان اینکه بحث دیگری که به ما برای این کار انگیزه داد بحث اقتصاد مقاومتی بود، اضافه کرد: اقتصاد هنر در جایگاهی قرار میگیرد که میتواند به تحقق اقتصاد مقاومتی کمک کند. چراکه اقتصاد مقاومتی همان توانمدسازی ظرفیتهای قومی، بومی و ملی ماست و این ظرفیت در هنر ما هم عیناً وجود دارد. و هنر ما دقیقاً تنها عنصری است که هیچ وابستگی خارجی ندارد و کاملاً بومی، قومی و ملی است. و ضمن اینکه همین ویژگی هنر ما میتواند یک مزیت رقابتی را برای ایجاد کند نباید فراموش کنیم که در دنیا نیز هنر ما را به عنوان پرشین آرت کاملاً میشناسند و تمرکز بر این مسئله میتواند در حوزه ارز آوری و درآمدزایی برای کشور مطرح بشود.
مدیرعامل تعاونی هنرمندان معاصر پارس همچنین درباره اهداف برگزاری نخستین همایش اقتصاد هنر در بخش خصوصی، اظهار داشت: برگزاری این همایش با دو هدف عمده برگزار میشود یکی اینکه این نگاه را ترویج کنیم که هنر یک ظرفیت درآمدزا، ارز آور و پولساز برای کشور است و باید کانترهای بینالمللی برای آن ایجاد بشود. دوم معطوف کردن بخش اقتصاد کشور به موضوع هنر است. یعنی سرمایهگذاران، تجار، مدیران بانکها و بنگاههای اقتصادی باید نگاه ویژهای داشته باشند و مثلاً اگر میخواهند تبلیغاتی برای محصولاتشان انجام بدهند برای آن یک پکیج روابط عمومی تعریف کنند که هدفدار و با سوژههای جدید کار را به سرانجام برساند. چراکه دوران تبلیغات تک بعدی و مستقیم منسوخ شده و امروز تبلیغات را با نشانهسازی و معناگرایی مطرح میکنند و بهترین جا هم برای این کار استفاده از مقوله هنر است. ضمن اینکه هنر به خودی خود یک مقوله پولساز است و در واقع برخلاف این تصور که اکثراً فکر میکردند که هنر به بخش اقتصادی نیاز دارد میخواهیم بگوییم که اتفاقاً این بنگاههای اقتصادی هستند که در دنیای امروز به هنر نیاز دارند.
نادعلیزاده با اشاره به اینکه این تعاونی هیچ بودجه و پشتوانه دولتی نداشته و تا امروز مسیر سختی را برای رسیدن به این جایگاه طی کرده، درباره برنامههای این همایش نیز گفت: این اولین همایش ما است که در آن باشگاه حامیان فرهنگ و هنر افتتاح میشود و پس از آن از طریق این باشگاه میخواهیم این نگاه را ادامه بدهیم. ضمن اینکه بخش دیگر هم در این همایش مربوط به تقدیر و تجلیل از الگوهای موفق اقتصادی در هنر است که بیشتر شامل تهیهکنندگان حوزه سینما، موسیقی و بخش آرت گالریها است.
مدیرعامل تعاونی هنرمندان معاصر پارس درباره توزیع هنرکارت و خدماتی که از طریق این کار قرار است به هنرمندان عرضه شود، نیز گفت: کارت هنر در واقع شبکه خدمات رفاهی ما برای اعضاء تعاونی هنرمندان معاصر است، که در فاز اول برای هنرمندان، در فاز دوم برای هنرجویان و در فاز توسعه یافته آن برای کلیه مردم ایران صادر خواهد شد. در واقع ما برای این موضوع یک شبکهٔ گروهی را ایجاد کردیم که بتوانیم برای اولین بار به یک جامعه مرجع از هنرمندان در اجتماع خدمات ارزندهای را ارئه بدهیم. و خدمات این کارت در حال حاضر شامل آسان خرید، تسهیلاتی، ارزان خرید و لیزینگ است که در فاز نهایی هم منجر به دریافت اعتبار خواهد شد. البته این موضوع فرمول خاص خودش را دارد، به اینصورت که هرچه از این کارت بیشتر استفاده بشود در نهایت خدمات بیشتری را شامل میشود.
او در تکمیل ویژگیهای هنرکارت افزود: سوالی که خیلی از هنرمندان در وهله نخست از ما درباره این کارت میپرسند اینست که موجودی این کار چقدر است، در حالیکه قرار نیست تعاونی هنرمندان معاصر از طریق این کار به کسی پول بدهد، زیرا این کارت فقط مربوط به موضوعات مالی نیست، بلکه ما به عنوان یک بخش خصوصی آمدهایم شبکهای را فراهم کردیم که هنرمندان بتوانند با تخفیف و تسهیلاتی که برایشان ایجاد میکنیم.
نادعلی با بیان اینکه در این مرحله آغاز به کار «هنرکارت» به طور قطعی نزدیک به 26 هزار هنرمند از مجموعه هنرمندان هنرهای تجسمی “هنرکارت” دریافت میکنند، خاطر نشان کرد: فعلاً هنرکارت به هنرمندان عرصه تجسمی داده میشود ولی در صورت آمادگی دیگر صنوف هنری از جمله خانه تئاتر، خانه سینما، خانه موسیقی و… این تعاونی آماده همکاری با آنها را نیز برای اضافه شدن به این مجموعه دارد.
مدیرعامل تعاونی هنرمندان معاصر پارس در پایان با اشاره به قول رئیسجمهور درباره کاهش تصدیگری دولت در بخش فرهنگ و هنر، اظهار داشت: لازم است بر این نکته تاکید کنم که این کار در راستای فول جناب رئیسجمهور تا امروز توسط بخش خصوصی به این مرحله رسیده و ما از دولت اصلاً کمک مالی نمیخواهیم، تنها خواسته ما از دولت اینست که راه را برای ما هموار کنند تا بتوانیم از حمایت بخش دولتی در این خصوص بهرهمند بشویم.