به گزارش سرویس تجسمی هنرآنلاین، نشست خبری انجمن مجموعهداران صبح امروز 25 بهمن ماه با حضور منوچهر لطفی رئیس انجمن مجموعهداران، مظفر رویایی استاد اقتصاد هنر و عضو کمیته نقاشی انجمن و همچنین محمدرضا منزه رئیس کمیته نقاشی انجمن مجموعهداران در هنرستان هنرهای زیبای پسران تهران برگزار شد.
در ابتدای این نشست منوچهر لطفی رئیس انجمن مجموعهداران گفت: 29 بهمنماه در گالری ژینوس نمایشگاهی از آثار لیون کهن خواهیم دا
شت که علاوه بر تقدیر از این هنرمند خودآموخته، آثارش به فروش میرسد.
رئیس انجمن مجموعهداران ادامه داد: انجمن ما یک مجموعه مردم نهاد است که در رشتههای مختلف مجموعهداری چون تمبر، سکه، اسکناس، اسناد تاریخی و دهها آثار هنری- فرهنگی فعالیت دارد و یکی از فعالیتهای مهماش درباره آثار هنری و هنرهای تجسمی است. از کمیتههای فعال ما در این مجموعه کمیته نقاشی است که گروهی از کارشناسان و مجموعهداران این کمیته را تشکیل دادهاند.
حمایت از هنرمندان در دستور کار انجمن
منزه رئیس کمیته نقاشی انجمن مجموعهداران نیز در سخنانی درباره این کمیته و عملکرد آن گفت: کمیته نقاشی انجمن چند سالی است که فعالیت خود را شروع کرده و با همکاری تعدادی از اساتید هنرهای تجسمی، بالاخص نقاشی قصد دارد با حمایت اعضای انجمن و علاقمندان از پیشکسوتان هنر نقاشی و افرادی که در این راه تلاش کردند و کمتر دیده شدند حمایت کند. کمیته قصد دارد هر از گاهی آثار آنها را به نمایش بگذارد تا مخاطبین آنها بتوانند از آثار این هنرمندان دیدن کنند.
وی ادامه داد: ما با روی باز آثار این دوستان را ارزیابی میکنیم و از نظر سبک و تکنیک آنها را دستهبندی میکنیم و راهنماییهایی به آنها داده و امید داریم بتوانیم این فعالیت را هر چه بیشتر ادامه دهیم.
مظفر رویایی استاد اقتصاد هنر نیز طی سخنانی اظهار کرد: یکی از تکالیفی که انجمن برای خود در نظر گرفته و در اساسنامه گنجانده است، این است که چرخه اقتصاد هنر را در عرصه داد و ستد کالاهای هنری مجموعهداران ایجاد و آنها را تشویق کند، از سوی دیگر این بخش را توسعه داده و به سود آوری برساند. برای این منظر ابزارهای تخصصی و حرفهای لازم است که در انجمن موجود است. در حوزه مجموعهداران غیر از هنرهای تجسمی این کار مدتهاست انجام شده است.
عضو کمیته نقاشان انجمن مجموعهداران درباره اهداف این کمیته بیان کرد: آشنایی مجموعهداران با هم، تبادل و خرید و فروش آثار در عرصه هنرهای تجسمی است چرا که در این عرصه این امر به راحتی و روانی صورت نمیگیرد و هنرهای تجسمی پیچیدگیهایی دارد که باعث میشود انجمن به ابزارهای دیگری مبادرت بورزد.
وی افزود: انجمن 13 ماه پیش یک کار زیبا انجام داد و آثار 30 نقاش صاحب نام و پیشکسوت را در تهران به نمایش درآورد که بسیار مورد استقبال قرار گرفت، آثاری که برای اولین بار از سپهری، الخاص، کمال الملک و… به نمایش درآمد.
انجمن مجموعهداران حامی حافظان آثار هنری
رویایی گفت: امروز انجمن با تعداد زیادی از مجموعهداران یک دیتا بانک تشکیل داده، برای خرید و فروش آثار هنری؛ در واقع آن مفاهیمی که در زبان، ذهن و رفتار هنرمندان وجود داشت امروز شکل زیبایی پیدا کرده است. زمانی خرید و فروش فقط به خرید آثار عتیقه اختصاص داشت و امروز این واژه به تمام آثار هنری بسط یافته است.
وی درباره لیون کهن نیز افزود: کهن یک نقاش برجسته است که به دلایلی از عرصه حضور در بازار هنر و حضور در میان دوستداران نقاشی محروم بوده و دوباره تجدید حیات هنری میکند. در این نمایشگاه ضمن نقاشی و تقدیر برای سبک نقاشی که دارد انجمن او را حمایت میکند تا فعالیت داشته باشد و علاوه بر اجر مادی، اجر معنوی نیز برایش در نظر گرفته میشود.
لطفی در ادامه این نشست درباره اهداف طرح حمایت از هنرمندان انجمن مجموعهداران بیان کرد: یکی از اهداف این طرح حمایت از هنرمندان است ما هنرمندانی در کشور داریم که دیده نمیشوند، ضمن این که ما انجمن هستیم و نه یک واحد تجاری، ما حامی حافظان آثار فرهنگی- هنری کشور هستیم، وقتی توانستیم از آنها حمایت کنیم در واقع از هنرمندان حمایت کردیم. یکی از کارهای انجمن کارشناسی دقیق آثار هنری است و میخواهیم به خریدار اطمینان دهیم تا هر زمان احساس کند به پولی نیاز دارد، بهترین بازار حمایت از مجموعه داران خود انجمن است و طبق شناسنامه و بهترین رقم، اثر قابل برگشت خواهد بود. تمامی آثار به طور دقیق قیمتگذاری شده و در بورس حبابی قرار نگرفته است. ضمن احترام به دوستانی که در این عرصه فعالیت میکنند، ما این انگیزه را داریم که از خریدار دفاع کرده و به او اطمینان دهیم که درباره خرید، کارشناسی درستی صورت گرفته و به صورت عرضه و تقاضا ارقام مشخص میشود، ضمن این که هر اثری را که در اختیار خریدار قرار میدهیم، پشتیبانی میکنیم.
وی ادامه داد: بخش بعدی تضمین درباره ارزش آثار است و به هیچ عنوان این ارزش کمتر نخواهد شد بلکه بیشتر نیز میشود. زمانی میتوانیم به عرصه هنر و به هنرمند خدمت کنیم که آثار به درستی کارشناسی شود. ما امروز میخواهیم ارزش کار هنری و هنرمند را درست ارزیابی کنیم. تلاش داریم فضای اطمینان بخشی ایجاد کنیم تا خریداران با خیال راحت اثری را خرید کنند. ما نه به تجارت فکر میکنیم و نه مال اندیشی میکنیم. ما احساس وظیفه کردیم که این کار را به درستی انجام دهیم تا اعتماد بین خریدار و فروشنده شکل بگیرد و تلاش داریم این فضا را گسترده کنیم.
تعیین ارزش واقعی کالا
لطفی عنوان کرد: مهمترین بخش ارزش افزوده تعیین ارزش واقعی کالاست. ما پایه قیمت را در میآوریم. زمانی ارزش افزوده داریم که اثر شناخته شده و دارای شناسنامه باشد و به درستی به مجموعهدار معرفی شده باشد. وقتی آثار در بین مجموعه داران توزیع میشود، قطعا ارزش افزوده خواهد یافت.
وی ادامه داد : هدف دیگر ما این است که این عزیزان بتوانند برای اشیایی که دارند شناسنامه تهیه کنند و به این اشیایی که جمعآوری نمودهاند، به صرف یک شی فیزیکی نگاه نکنند و یک روحیه پژوهشگری نیز داشته باشند و شناسایی این اشیا را پیگیری کنند تا بتوانند اینها را به صورت یک کتاب و مقاله منتشر کنند. مهمترین هدف ما و آخرین هدف ما این است که این عزیزان تا زمانیکه در قید حیات هستند، بتوانند تاسیس موزه شخصی داشته باشند. موزهای که جنبه عامالمنفعه داشته باشد و برای کشور عزیزمان بماند، ما تا به امروز توانستهایم 70 نفر از این افراد را در سراسر ایران تشویق و ترغیب نماییم و راهنماییشان کنیم این یعنی تاکنون توانستهایم 70 موزه مختلف را بدون اینکه هیچ کمکی از نهاد دولتی داشته باشیم و با امکانات شخصی مجموعهداران تاسیس کنیم. گرچه این موزهها هنوز به حد استاندارد نرسیده است، ولی متاسفانه این مسئولیت خود به خود به دوش انجمن ما افتاده است. به هر حال این وظایف بسیار سنگینی است و ما در قبال آن احساس مسئولیت میکنیم. به شما قول میدهیم که اگر این روند را پیش ببریم و اگر این شرایط باشد، در 10 سال آینده 400 موزه خصوصی در سرتاسر ایران راهاندازی خواهیم کرد. این عزم و اراده در وجود انجمن است تا بتوانیم مجموعهداران را تشویق کنیم که این کار بسیار ارزنده را برای کشور انجام دهند.
وی در ادامه با اشاره به طرح جدید انجمن مجموعه دارن درباره خرید و فروش آثار هنری گفت: طرحی را با عنوان برگشت آثار در انجمن مجموعهداران در نظر گرفتیم. در این طرح آثار هنری که توسط انجمن مجموعه داران در نمایشگاه، اکسپو و یا حراجهایی که به صورت اختصاصی توسط انجمن برگزار میشود و آثاری را بفروس میرساند، در صورتی که خریدار پس از مدتی به هر دلیلی بخواهد اثر را بفروش برساند، انجمن در این زمینه ورود کرده و اثر را از خریدار تحویل میگیرد.
رویایی در پایان خاطر نشان کرد: انجمن میخواهد بازار داد وستد کالاهای هنری را رواج دهد و برای آن باید ریسک خریدار را کاهش داد، چرا که رابطهای بین ریسک و منفعت وجود دارد و برای پایین آمدن این ریسک باید تضمین کرد. کالاهای هنری در عرصه هنرهای تجسمی باید اصطلاحا پاخور پیدا کنند، یعنی عدهای بیایند و خریدار باشند و با اطمینان اقدام به خرید آثار هنری کنند. طبق مطالعات من از سال 1370 به این سمت هیچ سرمایهگذاری به اندازه سرمایه گذاری کالاهای هنری بازگشت نداشته است. تنها جایی که میتوانید با رقم اندک سرمایه گذاری کنید، عرصه هنری است.