به گزارش سرویس هنری خبرگزاری مهر سید مجتبی موسوی دبیر رویداد هنری «بهارستان» درباره برگزاری این رویداد با اجرای آثاری میرا در فضای شهر تهران و مقایسه آن با دیگر کشورها، توضیح داد: از همان ابتدا سیاست ما این بود که با برگزاری این رویداد فرصتی را در اختیار آثار خلاقه هنرمندان با شیوههای بیانی متفاوت قرار دهیم. اینگونه آثار با شیوههای متفاوت در بسیاری از کشورهای دنیا در زمینه هنر معاصر اجرا میشود اما در کشور ما تاکنون فرصتی برای اجرای چنین آثاری یا نبوده و یا به ندرت اتفاق افتاده است و رویداد «بهارستان» این فرصت را برای آثار خلاقه هنرمندان به اشکال مختلف فراهم میکند اما در طول سال، جریان اصلی و حرفهای مجسمهسازی همچنان به قوت خود باقی است.
وی افزود: در دنیای امروز اینگونه آثار و شیوههای بیانی مختلف آن تنها مختص مجسمهسازان نیست و بسیاری از هنرمندان رشتههای دیگر با این شیوه آثارشان را در فضای شهری اجرا میکنند که اجرای اینگونه آثار یا در قالب جشنواره و یا به صورت پراکنده صورت میگیرد که گاه این آثار میراست و گاه طول عمری بیشتری دارند، اما لزوماً این آثار به شیوه دائمی اجرا نمیشوند.
موسوی با بیان اینکه هنرمندان نسبت به میرا بودن آثارشان در این رویداد آگاهی دارند، ادامه داد: ما اشاره کرده ایم که عمر این آثار برای دو ماه پیش بینی شده است و بعد از دو ماه از سطح شهر تهران جمع آوری خواهد شد.
نصب و اجرای آثار موقتی است
سرپرست معاونت فرهنگی هنری سازمان زیباسازی با بیان اینکه سایر بخشهای این رویداد نیز به آثار موقت اختصاص دارد، یادآور شد: آثار گرافیک روی تابلوها و بیلبوردهای تبلیغاتی اکران میشود. نقاشیهای دیواری نیز که البته طول عمر بیشتری دارند، روی دیوارهای مناطق مختلف تهران اجرا میشود و تخم مرغهای نوروزی نیز در فضای شهری به مناسب ایام نوروز به نمایش در میآید که به طور طبیعی پس از نوروز جمع آوری میشود.
این هنرمند مجسمهساز همچنین رویداد «بهارستان» را فرصتی برای هنرمندان ذکر کرد که نتیجه آن میتواند برای شهر مناسب و برای شهروندان جذاب باشد.
وی متذکر شد: رویداد «بهارستان» فرصتی بود تا رویداد تازهای به جریان فعالیتهای هنری کشور در بخش آثار شهری اضافه شود و آن را به یک جریان فرهنگ ساز در هنر معاصر ایران تبدیل کند.
موسوی درباره تاثیر اجرای آثار میرا در سطح شهر تهران بیان کرد: نگاه ما به این رویداد، بلندمدت است و احتمالاً بعد از 2 دوره تاثیرات بلندمدت آن مشخص خواهد شد اما آنچه مدنظر ما بوده، این است که برند دیگری به رویدادهای هنری کشور اضافه شود و از آسیبهایی که در اجرای آثار مربوط به طرح استقبال از بهار در گذشتهها ایجاد شده و انتقاداتی از سوی هنرمندان را به دنبال داشت، جلوگیری کنیم.
موسوی درباره تعامل با سایر شهرهای ایران در زمینه برگزاری رویداد «بهارستان» اظهار کرد: در دیگر شهرها دو اتفاق در جریان است یا تعداد بسیار زیادی از شهرهای کشور در هیچ زمینه هنری در فضای شهری فعالیتی ندارند و یا این فعالیتها چشم گیر و قابل تامل نیستند.
وی افزود: تعداد محدودی از شهرهای کشور نیز تحت تاثیر جریانهای هنری تهران یا دیگر شهرها در قالب طرح استقبال از بهار، اقدام به انتشار فراخوان میکنند و تعدادی از آثار را در فضای شهری اجرا میکنند که بعد از نوروز هم جمع آوری میشود و در حال حاضر الگوی آنها همین روند است اما تاکنون در زمینه رویداد «بهارستان» تعاملی با دیگر شهرها نداشته ایم.
وی تصریح کرد: امکان تعامل با سایر شهرها در زمینه برگزاری رویداد بهارستان وجود دارد، به خصوص زمانی که محصول این رویداد وارد شهر تهران شود که تاثیرگذار باشد و آنگاه میتواند در روندی که سایر شهرها در پیش گرفته اند، موثر عمل کند.
شهرهای مختلف کشور فعالیت چندانی در زمینه هنرهای شهری ندارند
موسوی با اشاره به فعالیتهای سایر شهرهای کشور در زمینه نوروز، گفت: متاسفانه شهرستانها در طول سال فعالیت چندانی در زمینه هنرهای شهری ندارند و تنها فعالیت آنها به طرحهای استقبال از بهار، معطوف شده است که سه ماه مانده به بهار فراخوانی را برای اجرای این آثار اعلام میکنند. اما معمولاً به دلیل زمان کوتاهی که برای گردآوری و اجرای این آثار وجود دارد و همچنین نوع برخوردی که در فرایند اجرای این رویدادها صورت میگیرد که مبالغ ناچیزی نیز برای آن در نظر گرفته میشود، هنرمندان حرفهای و جدی در آن مشارکت نمیکنند و متاسفانه باعث شده هم فضای شهر مخدوش شود و هم تعریف نازلی از هنر شهری را به مردم معرفی کنند که در برخی شهرها نتیجه بلندمدت آن بسیار نامطلوب است.
موسوی تاکید کرد: در برخی از شهرها متاسفانه با برخوردی نامناسب هر اثری را به اسم المان شهری وارد فضای شهر میکنند که نتایج نامطلوبی را به بار میآورد.
دبیر رویداد بهارستان در پایان درباره زمان اجرای بخشهای مختلف این رویداد گفت: بخش نقاشی دیواری از 5 اسفند، مجسمهسازی از 15 اسفند، گرافیک از 25 اسفند و تخم مرغهای نوروزی از 24 و 25 اسفندماه در مناطق مختلف شهر تهران اجرا میشود.